DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Megvan az oka Verstappen lassulásának

Az első szabadedzésen a Mercedesek legfőbb kihívójának tűnt Max Verstappen a Red Bull-Hondával, de délutánra érthetetlenül visszaesett. Most már azt is tudjuk, nem véletlenül történt így.

Eddigi Formula-1-es pályafutása talán legnagyobb hibáját követte el a fiatal holland tavaly Monte-Carlóban, amikor a harmadik szabadedzés végén, teljesen feleslegesen rommá törte versenyautóját. A hétvége korábbi részében egyértelműen ő diktálta a tempót, de mivel a Red Bull nem készülhetett el az időmérő edzésre, maradt az utolsó rajtkocka, ami a hercegségben végzetes.

A legtöbb szakember szerint ekkor szállt magába Verstappen, mivel a következő hétvégétől, Montrealtól kezdve szárnyalni kezdett, maga mögött hagyva korábbi hibáit és ez a remek teljesítmény azóta is kitart. A pénteki első edzésen is úgy tűnt, Verstappen lehet az, aki megszoríthatja, netán le is győzheti a Hamilton-Bottas párost.

Verstappen második edzése nem alakult jól


A második gyakorláson azonban látványosan visszaesett a tempója, nem is tett meg sok kört (csak tizenhetet) és még csapattársától, Pierre Gaslytól is kikapott, pedig erre idén nemigen volt még példa. De nem véletlenül történt így.

„Sajnos némi törmelék került a légbeömlő nyílásba és a hűtőrendszerbe, ami károsodott is, ezért ki kellett cserélnünk. Előtte minden rendben volt, bár úgy tűnik a Mercedes itt is kissé túl gyors számunkra. Ha minden jól megy, a második-harmadik hely környékén levő űrt kitölthetjük” – idézi Verstappent a Crash.net szakoldal.

Csapattársa szerint a két Mercedes foghatatlan, de a Ferrarikat megelőzhetik. „Jó nap volt, az FP2 előtt elvégzett változtatások miatt jobb lett az autó vezetése. Úgy látjuk, a Ferrarival lehetünk harcban, a Mercedes túlságosan nagy előnnyel áll előttünk. Megnézzük, mennyit tudunk még javulni szombatig. Kár, hogy Max nem tehetett meg több kört (a törmelék miatt csak 17-et teljesített), szerintem még kicsit többet is ki tudunk hozni a csomagból, talán még van a zsákban néhány extra tizedmásodperc” – fogalmazott Pierre Gasly.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: