DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Egy éve cserélték ki Verstappent

Immár 12 hónapja, hogy Max Verstappen átélte sorsfordító versenyét, a Monacói Nagydíjat, amelyet kivetően mentálisan egy új szintre emelkedett. Csapatfőnöke fenomenálisnak nevezte a teljesítményt.

A Red Bull holland pilótája emlékezetes versenyhelyszínre érkezik a héten. 2018-ban hercegségben követte el azt a bakit, amit még a közvetlen környezete sem tudott könnyedén megbocsátani neki: a Monacói Nagydíj időmérője előtti utolsó szabadedzésen teljesen felesleges kockázatot vállalva falnak csapta autóját, ezzel az utolsó rajthelyre száműzte saját magát, miközben csapattársa pole-pozícióból másnap futamot nyert. A 21 éves pilóta akkori életében ez a hiba csak a jéghegy csúcsa volt, korábbi felelőtlen döntései és botlásai miatt kevesen tekintettek rá érett versenyzőként. 

 monaco-2018-verstappen1



Ennek az időszaknak azonban vége, Verstappen lenyűgöző mentális fejlődést bemutatva azóta is szárnyal: a rákövetkező kanadai fordulón harmadik, a francián második, az osztrákon első helyezett lett, az utóbbi húsz futamon pedig összesen tizenkét dobogós helyezést, ebből két futamgyőzelmet szerzett. A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner érthető módon nem győzi dicsérni a fiatal versenyzőt.

„Az utóbbi 12 hónapban, a tavalyi Monacói Nagydíj után talált még egy sebességi fokozatot. Fenomenális teljesítményt nyújt, minden cseppet kiprésel az autó teljesítményéből. Nagyon erősen versenyez. Spanyolországban igazán intelligensen teljesítette az első néhány kanyart, aztán kívülről bátran előzte meg Sebastiant [Vettel]. Érettségéről és higgadtságáról ad tanúbizonyságot.”

Az idei szezon negyedéhez érve a Mercedes egyértelműen a legjobb csomaggal rendelkezik, mögötte a Ferrari keresi önmagát, miközben a Honda folyamatosan közeledik, a Renault pedig hátrafelé csúszik. A lassan, ám folyamatosan mozgó frontvonal miatt Horner óvatosan bizakodó a Red Bull teljesítményét illetően. „A Honda ígéretes fejlődést mutat: a korábbi évekhez képest a megbízhatóságuk fantasztikus, a teljesítményük pedig erős, de természetesen a többiek sem egy helyben állnak. A Ferrari bemutatott egy új motort, a Renault egy fejlesztést, és Montreal környékén a Mercedes is kétség kívül elő fog állni egy friss erőforrással. A többiek sem az időt húzzák, mindenesetre elégedettek vagyunk a saját fejlődésünkkel” - véleményezte a jelenlegi helyzetet.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: