DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Vettel Senna és Schumacher ellen csatázna

Sebastian Vettel már a modern Formula-1 négyszeres világbajnoka, mégis rajongója a néhány évtizeddel ezelőtti technológiának, amikor több múlt a pilótán és nehéz volt vezetni az autókat.

A Formula-1 egyik legkiválóbb aranykora a nyolcvanas évek második fele, és a kilencvenes évek voltak, legalábbis Sebastian Vettel szerint. A rutinos német pilóta úgy véli, akkor a technika jóval kevésbé volt fejlett, viszont éppen emiatt több múlt a versenyzői képességeken, kimerítőbb is volt vezetni a versenyautókat.

„Ha rendelkeznék ilyen erővel, azt a korszakot hoznám vissza, sokkal inkább kiemelte a pilóta képességeit. Például visszatérnék a manuális sebességváltóhoz. Ez biztosan találkozna a rajongók igényeivel is. Évekkel ezelőtt (2014-ben) vezethettem egy 1988-as Ferrarit, Gerhard Berger korabeli autóját” – emlékezett vissza Vettel.

Berger és Vettel 2014-ben kipróbálták egymás korabeli autóját

„A szervókormány nélküli gép három pedállal rendelkezett, nekünk kellett manuálisan váltani. Egészen egyszerű szerkezet volt (összehasonlítva a jelenlegiekkel), sokkal kevésbé tökéletes, kicsit lassabban ment, viszont jóval több élvezetet okozott a vezetése.”

Berger 1988-as Ferrarija lenyűgözte Vettelt


„Nagyon szívesen vezetnék ilyen versenyautókat, nem volt telemetria, mint manapság, de az autók technológiai szempontból mégis egész fejlettek voltak. Az aerodinamika hatalmas leszorítóerőt generált, ami komoly kanyarsebességeket eredményezett.”

„Gyilkos autók voltak ezek. Hogy harcolnék-e Senna és Schumacher ellen? Nagyon izgalmas lenne. A jelenlegi Formula-1-ben minden nagyon gyorsan történik, a szurkolók sosem elégedettek, mindig a negatívumokat keresik. Olyan sebességgel éljük az életünket, hogy nincs is idő a dicséretre, mert gyorsan elfelejtik a sikereket és máris a következő történet íródik.”

A Mercedes az első négy futam után látványos előnyre tett szert a pontversenyben. A négyszeres bajnok azonban bizakodó. „Továbbra is az a fő célom, hogy világbajnok legyek a Ferrarival. Ha egy szinten leszünk velük, legyőzhetjük őket, ahogy ezt bizonyos időszakokban már bizonyítottuk is” – tekintett előre Vettel, akinek nem lesz könnyű dolga, mivel már most 35, illetve 34 ponttal van lemaradva Bottas és Hamilton mögött.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: