DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Retro

Hill: Senna már az őrület határát súrolta

Damon Hill volt Ayrton Senna csapattársa a Williamsnél a tragikus, 1994-es esztendőben. Az akkor még majdnem újoncnak számító brit közelről figyelhette a brazilt, akit alaposan ki is ismert.

1994-ben Imolában két Formula-1-es pilóta is életét vesztette alig 24 óra leforgása alatt. Roland Ratzenberger szombaton, Ayrton Senna pedig másnap ütközött nagy sebességgel a falnak, egyikük sem élte túl a bukást. Ennek már huszonöt éve, így az átlagosnál nagyobb sajtófigyelmet kap az akkori borzalmas hétvége. Bár eleinte a versenyzők úgy értesültek, Senna megúszta a balesetet, sajnos a valóságban nem így történt.

A két évvel később világbajnoki címet szerző, akkor viszont a Williamsnél egyértelműen második számú pilóta, Damon Hill szerint Senna korszakos zseni volt, aki megváltoztatta a Formula-1-et. „Minden érában akad valaki, aki óriási hatással van a sportágra és úgy vélem, Ayrton egyike ezeknek a versenyzőknek. Megváltoztatta a száguldó cirkuszt, a versenyzéshez való hozzáállást” – emlékezett vissza Hill a Sky F1 adásában.

„Messze agresszívebb és elkötelezettebb volt abban az időszakban másoknál, már szinte az őrület határát súrolta. Ugyanakkor óriási önbizalommal rendelkezett, ez pedig rengeteg ember számára inspirálóan hatott. Amikor megérkezett a Formula-1-be, szinte mindenkire sokkolóan hatott, annyira vakmerő és merész volt.”

Senna leginkább esőben mutatta meg, mennyire zseniális tehetség


„Úgy gondolom, éppen ezért akarta mindenki őt megszerezni a csapatába. Tudták, hogy ez a fickó abszolút mindent ki fog hozni az autóból, amit csak lehetséges. Időnként túlzásba is vitte, néha túl messzire ment, de a rajongók imádták őt, komoly szimbólummá vált Brazíliában és szerte a világon is.”

„Különlegesség lengte körül a személyiségét, szinte mindent nagyon komolyan vett. Nem azért volt a Formula-1-ben, hogy szórakozzon, hanem hogy a munkáját minél jobban elvégezze. Ebből a szempontból egészen félelmetesnek tűnt. A pályán elért eredményei azonban igazolták őt, nem beszélt a levegőbe” – tette hozzá Hill.

„Nyers tehetségben és a képességek terén hihetetlen tudással rendelkezett. Mindig kihozta a maximumot, bármilyen csapatnál is versenyzett éppen. Emlékezzünk, mit művelt például 1993-ban, Donington Parkban. Olyan képességei voltak, amit nagyon ritkán látni. Mindegy volt, hogy esős, vagy száraz az idő, versenyen, vagy időmérőn kell bizonyítania, felvette a kesztyűt és megmutatta, hogy ő a legjobb” – erősítette meg honfitársa véleményét a Sennával szintén éveken át együtt versenyző Johnny Herbert.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: