DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Retro

Berger: Eleinte úgy tudtuk, Senna megúszta

Huszonöt évvel ezelőtt, a tragikus imolai hétvége örökre megváltoztatta a Formula-1-et. Roland Ratzenberger után Ayrton Senna is életét vesztette, legjobb barátja ráadásul úgy tudta, jól van.

A száguldó cirkusz rajongóinak 1994 örökre emlékezetébe vésődött, leginkább a negyedszázad után visszatekintve is elképesztő, imolai fekete hétvége miatt. Rubens Barrichello pénteki csattanásánál is mindenki a szívéhez kapott, de a fiatal brazil szerencsére relatíve könnyedén megúszta, bár néhány napig pihenésre kötelezték, így nem gurulhatott már pályára szombaton és vasárnap… lehet, hogy utólag nem is bánja annyira.

Gerhard Berger és Ayrton Senna korábban három éven át csapattársak voltak a McLaren-Hondánál, a munkakapcsolaton kívül szoros barátság is kialakult közöttük. Április harmincadikán a Ferrari osztrák pilótája egy csapást már elszenvedett, barátját és honfitársát, Roland Ratzenbergert a San Marinói Nagydíj időmérő edzésén halálos baleset érte.

Az élet azonban megy tovább, a mezőny felsorakozott a rajtrácsra, Gerhard Berger is, aki a harmadik rajtkockába kvalifikálta magát előző nap. „Ferrari-pilótaként Imolában mindig fontos az ember. Emlékszem, a rajongók kiabáltak, biztattak. Még nem ültem az autómban, Ayrton már igen, éppen nevetett valamin a sisakja alatt. Ez volt az utolsó szemkontaktusom vele” – idézi Bergert a grandprix247.com szakportál.

Senna alig húsz perccel a halála előtt


A biztonsági autós fázis után Senna kivágódott a Tamburello-kanyarban és a falnak ütközött. Amikor Berger elment mellette, nem érezte, hogy aggódnia kellene. „Megállították a versenyt, Bernie Ecclestone pedig nem sokkal később odajött hozzánk és azt mondta, hogy Ayrton már kint van az autójából. Ez a versenyzők számára azt jelenti, hogy nincs nagy gond, rendben van, így nem is kérdezgettük tovább” – emlékezett vissza az osztrák.

Az újrarajtolás után Berger az élre került, vezetett is, de nem sokkal később egy technikai hiba miatt kiállni kényszerült. Visszatért a garázsba, kiszállt az autójából és megdöbbenve hallotta, hogy Senna az életéért küzd. Erőnléti edzőjével, Josef Lebererrel azonnal a bolognai kórházba repültek, ahol a műtőben látták Sennát.

Berger jó ideig úgy tudta, barátja megúszta és jól van

„Éppen a fejénél végeztek valamilyen beavatkozást, így le volt takarva. Őszintén szólva, szerintem ekkor már halott volt. Álltunk egy darabig előtte, majd távoztunk. Átgondoltam a jövőmet, majd két hét múlva, Monacóban rajthoz álltam. Nehéz dolgok ezek, elveszítettem egy kollégát, aki ráadásul egyben a barátom is volt. Másrészt viszont mindannyian tudjuk, hogy ebben a sportágban időnként megtörténik az ilyen, kénytelenek vagyunk ezzel megküzdeni.”

Egykori csapattársának nincs kétsége afelől, ha Senna nem szenved halálos balesetet, egészen másképp festene a rekordok könyve. „A versenyzés az versenyzés, hamarosan visszatértünk a normális kerékvágásba. Ugyanakkor időnként elgondolkodtam azon, ha Ayrton még most is élne és a Williamsnél maradt volna, nem hiszem, hogy öt éven át bárki más világbajnok lehetett volna.”

A brazil titkos vágya is a Ferrari volt, de az autó ebben az időszakban nem volt elég versenyképes. „Mindig is az volt az álma, hogy a Ferrarinál versenyezzen. Rengetegszer mondta nekem, hogy egy nap a Ferrarihoz akar menni, de egyszer sem látta elérkezettnek a pillanatot erre, mivel nem kaphatott volna (akkor még) olyan autót, amivel igazán jól tud teljesíteni” – fogalmazott Berger.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: