DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Binottót túlterhelheti az óriási felelősség

Gerhard Berger aggódik a Ferrari csapatfőnökéért, szinte egy személyben felelős mindenért és nem osztják meg a feladatokat, mint a többi topcsapatnál, Schumacher idején ez nem így zajlott.

Már a tavalyi év második felétől folyamatosan olvashattuk azokat a pletykákat, miszerint az akkori csapatfőnök, Maurizio Arrivabene és a technikai igazgató, Mattia Binotto nem esznek egymás tenyeréből, éles ellentét feszül a két szakember között. Utóbbi távozásáról is lehetett hallani (utólag el is ismerte, hogy nem állt messze ettől), de végül Arrivabenét menesztették, Binottót pedig csapatfőnöknek nevezték ki.

A legtöbben jónak tartották a Scuderiánál történt vezetőváltást, ám a biztató téli teszteket követően egyelőre az eredménnyel adós maradt az olasz gárda. A korábban összesen hat éven át a Ferrarinál versenyző Gerhard Berger szerint kritikus mértékben megnőtt Mattia Binotto vállán a felelősség, ez pedig eltiporhatja őt.

Binotto túl nagy terhet cipel egyedül, legalábbis Berger szerint


A rivális istállóknál ugyanis több személy között oszlik meg a feladat, több vezért is láthatunk, míg a Scuderiánál nem így van. „A Ferrarinál az a megszokott, hogy valaki egy személyben vállalja mindenért egyszerre a felelősséget. Ha megnézzük a Red Bullt, megtaláljuk a tervezőgéniusz Adrian Newey-t, a remek csapatfőnököt, Christian Hornert, valamint a cápaként viselkedő Helmut Markót is” – idézi Bergert a Motorsport.com szakoldal.

„De a Mercedesnél is hasonló a helyzet, a szakmájához nagyon értő Toto Wolff mellett megtaláljuk a motorért felelős, zseniális Andy Cowellt és Niki Laudát is, aki sajnos most nincs még velünk. A Ferrarinál mindig csak Binottót láthatjuk, nem tudom, hogy ez elég lehet-e.”

„Szerintem Binotto kiváló szakember. Nagyon fontos lenne, hogy ne pazaroljon túl sok időt a politikára és hasonló dolgokra, mert így esetleg nem marad elég ideje a lényegre. Michael Schumacher idején teljesen más helyzet állt fenn, Jean Todt, Ross Brawn és Rory Byrne kitűnően vezették az istállót.”

„Schumacher egyik nagy erőssége volt, hogy a legjobb embereket állította maga mögé, emiatt mindig ki tudták hozni a maximumot. Ez komoly előnye Sebastian Vettelhez képest. Michael fantasztikusan gyűjtötte be a legjobb szakembereket, de most mindez egy személyben Binotto vállát nyomja” – mutatott rá Berger.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: