DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Binotto: Közel álltam ahhoz, hogy ott hagyjam a Ferrarit

A Ferrari januárban kinevezett csapatfőnöke, Mattia Binotto elismerte, 2018 végén komolyan elgondolkodott azon, hogy ott hagyja az olaszokat és más csapathoz igazol, mert úgy érezte, már nem olyan környezet veszi körül, amelyben hatékonyan végezheti a munkáját.

Tavaly októberben mi is beszámoltuk arról a Formula–1 paddockjában szárnyra kapó pletykáról, amely szerint a Ferrari akkor még technikai igazgatói pozícióját betöltő Mattia Binotto iránt többek közt az olaszok legnagyobb riválisa, a Mercedes is érdeklődik. Az állítólagos távozás hátterében pedig sokak szerint az a belső harc állt, ami Binotto és az egykori csapatfőnök, Mauruzio Arrivabene közt dúlt. Januárra azonban a szerepek megcserélődtek Maranellóban: Binottót ugyanis kinevezték csapatfőnöknek, míg Arrivabenének mennie kellett a csapat éléről.

A Ferrarinál 25 éve dolgozó olasz mérnök a napokban a Corriera della Sport olasz lapnak adott hosszabb interjújában megerősítette a tavaly őszi híreket: valóban elgondolkodott azon, hogy beadja felmondását, és másik csapathoz igazol. „Leginkább azért akartam távozni, mert úgy éreztem, már nem vagyok abban a helyzetben, hogy úgy végezzem a munkámat, hogy az gyümölcsöző legyen. Ezt pedig mindenki számára világossá is tettem” – idézi Binottót az olasz lap.

„A legnagyobb gond ugyanis az volt, hogy ez nem csak rám és az én munkámra volt hatással, hanem egy egész csoport munkájára is, hiszen, ha egy technikai igazgató nem végez tökéletes munkát, ha nem a legjobbját nyújtja, azt minden terület, ami az irányítása alatt áll, megérez.”



A 49 éves szakember, aki még gyakornokként kezdte pályafutását az olasz istállónál, elmondta, valóban volt néhány olyan istálló, akik komolyan érdeklődtek iránta. „A tapasztalatom nagyon sokat ér a Formula–1-ben. Én viszont gyerekkorom óta Ferrari szurkoló vagyok, ezért soha nem is gondoltam más csapatra, csakis a Ferrarira” – jelentette ki Binotto, aki elismerte az Arrivabene és közte húzódó nézeteltéréseket is.

„Az elmúlt 25 év alatt, amióta a csapatnál dolgozom, volt szerencsém számtalan fantasztikus pillanatot megélni olyan emberek társaságában, mint Jean Todt, Ross Brawn, Michael Schumacher vagy Stefano Domenicali. Mindig próbáltam mindenkitől tanulni, még Mauriziotól is, és ezért nagyon hálás vagyok neki. A kapcsolatunk mindig jó volt, soha nem vitáztunk. A nehézségek viszont abból fakadtak, hogy nagyon különböző felfogásunk, elképzelésünk volt a csapat menedzseléséről vagy éppen a versenyhétvége megközelítéséről.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: