DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Norris fellélegezhet, már bizonyított

A Formula-1-ben egy fiatal tehetség sem ülhet nyugodtan a babérjain, a bemutatkozás pedig különösen nagy nyomással jár. Lando Norris azonban máris bizonyított, némileg megnyugodhat.

A juniorsorozatokban remek produkciót nyújtott az elmúlt években az ifjú brit pilóta (bár az F2-ben némileg elmaradt Russelltől), ám ez nem feltétlenül jelenti automatikusan azt egy újoncnál, hogy a Formula-1-ben is hasonlóan erős lesz. Norrisnál viszont már nem lehetnek kétségeink, első két versenyhétvégéjén kiemelkedően jól teljesített, Bahreinben pedig ez végre pontokban is megmutatkozott, a kitűnő hatodik helyen végzett.

Melbourne-ben még csak a feladat első részét oldotta meg jól, váratlanul bejutott a Q3-ba, ott is a nyolcadik kockát csípte el. A versenyen azonban korai kerékcseréje után beragadt a jóval lassabb Antonio Giovinazzi mögé, amikorra pedig végre sikerült megfognia, a másik taktikát választók már hatalmas előnnyel előtte jártak, így a pontszerzés elmaradt.

Bahreinben a kvalifikáció után a futam is kiválóan zajlott le, így nyolc értékes ponttal gazdagodott. Főnökei felettébb elégedettek a brit tinédzser eddig mutatott produkciójával és a jó kezdet azt jelenti, hogy némi levegőhöz jut, nincs feltétlenül teljesítménykényszere. Ráadásul a McLaren is jó ütemben fejlődik, így még szebb reményei lehetnek.

A McLaren főnökeit máris meggyőzte, hogy Norris leigazolása jó döntés volt


„Pompásan lépett be a Formula-1 kapuján, ez pedig jó, mert önbizalomhoz és némi lélegzetvételhez juthat. Egészen biztos, hogy eljön a pillanat, amikor egyszer hibázni fog, de legalább nem az elején. Ez a környezet komoly nyomást helyez az emberre” – nyilatkozta Zak Brown a Motorsport.com szakoldalnak.

„Ha legközelebb valami butaságot csinálna Kínában, nem ugranának rá azonnal úgy, mintha ugyanazt például az Ausztrál Nagydíj első szabadedzésén követte volna el. A kritikák nem váratnak sokat magukra. Emlékezzünk, Charles Leclerc tavaly kezdett a Sauberrel, alig három verseny telt el, amikor már megkérdőjelezték, hogy ide való-e és kérdezgették, mikor rúgják ki őt. Most pedig simán győzhetett volna Bahreinben!” – mutatott rá a McLaren-főnök.

A Formula-2-ben némileg váratlanul vereséget szenvedett George Russelltől, ám a McLarennél nem nagyon aggódtak emiatt, mivel időközben a teszteléseken és a szabadedzéseken tökéletesen látták, mennyire jó Norris egy Formula-1-es géppel.

„Nem aggódtunk, láttuk, mire képes az F1-es autónkban. Ez sokkal fontosabb volt, mint amit a másik sorozatban nyújtott. Amikor csak lehetőséget kapott az első szabadedzéseken, mindig nagyszerűen vezetett. Folyamatosan gyorsabbnak bizonyult Stoffel Vandoorne-nál és megközelítette Fernando Alonso tempóját is. Remek visszajelzéseket is adott, ami szintén fontos volt” – tette hozzá Brown.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: