DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

A Red Bull máris odaszúrt Alonsónak

Szinte várható volt, hogy Fernando Alonsót előveszik, amennyiben a Honda sikert ér el a Red Bull oldalán. Debütálásként egy remek harmadik hellyel indított a szövetség, a spanyol meg is kapta.

Amikor 2014-ben a kétszeres világbajnok spanyol úgy határozott, hogy elhagyja a Ferrarit és a McLarenhez igazol, hatalmas várakozással tekintett a wokingi istálló Hondával kötött együttműködése elé. A szakemberek és az érintett felek is arra számítottak, hogy két-három éven belül a McLaren-Honda csodálatos sikereket ér majd el közösen, a korábbi győzelmekhez hasonló diadalmenetüktől lesz hangos a sajtó.

A sajtó érdeklődését valóban folyamatosan élénken tartották, de negatív értelemben. A legkevésbé sem úgy alakult a házasság, ahogyan tervezték, a Honda három éven át (némi átmeneti javulást leszámítva 2016-ban) semmi értékelhetőt nem tudott felmutatni, az erőforrás gyenge volt és többnyire rendkívül megbízhatatlan is. 2017 végén, hosszas tárgyalások után a McLarennek sikerült megszabadulnia a japán gyártótól, amely a Toro Rossóhoz menekült. Az elmúlt években legendássá váltak Alonso rádióüzenetei, amivel a japán motort szidta.

Az eddig elvégzett kemény munka jutalma egy harmadik hely


Tavaly hébe-hóba már mutatott valamit a Honda, de a nagy áttörés még mindig elmaradt. A fejlődés viszont meggyőzte a Renault-val egyre fagyosabb viszonyban levő Red Bullt, hogy ettől az évtől kezdve Honda-erőforrásokra váltson. Már a téli szünetben is rengeteg olyan nyilatkozat látott napvilágot, ami azt mutatta, hogy a Honda ismét nagyot lépett előre és immáron futamgyőzelmekre is képes lehet. Ez a szezonnyitón részben be is bizonyosodott, Max Verstappen legyőzte mindkét Ferrarit és kevés híján Lewis Hamiltont is elkapta a második helyért. Hol van már a "tavalyelőtti" hó?

Ez a harmadik hely a Honda első dobogós helyezése volt 2015-ös visszatérése óta (egészen 2008-ig kell visszamennünk az időben, amikor a pódiumon láthattunk Hondával versenyző pilótát, Rubens Barrichellót). A Renault-ra váltó McLaren a tavalyi biztató kezdés után hatalmasat zuhant az erősorrendben, a második félévben már a pontszerzés is sikernek számított.

A Red Bull azonnal odaszúrt a Hondát korábban sokat kritizáló spanyolnak

A Red Bull pedig nem hagyta ki a ziccert és a Twitteren úgy ünnepelte meg első, Hondával közös dobogós helyezését, hogy egyértelműen odaszúrt Fernando Alonsónak. „Most már harcolhatunk” kezdetű kiírásuk kétségtelenül a spanyol egy évvel ezelőtti rádióüzenetére utalt, megmutatva a világnak, hogy a Honda milyen magasságokba jutott és ígéretük szerint ez még csak a kezdet.

Christian Horner csapatfőnök is nagyon megdicsérte a csapat és a motorszállító teljesítményét is. „Max fantasztikusan vezetett, megelőzte Sebastiant és így az új motorunkkal rögtön a dobogón indíthattuk az évet, álomszerű kezdés! A Honda nagyszerű erőforrással szolgált, a motor megbízható és rendkívül erős. Pénteken még nem éreztük, hogy ilyen versenyképesek lehetünk. Úgy tűnt, hogy még Lewisnál is gyorsabb az autónk a verseny második felében, ez pedig rettentően biztató számunkra” – értékelt Horner.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: