DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Honda: Új csodafegyvert kapott a motor

A japán gyártó ambiciózus, gyors fejlesztési üteme magával ragadta a partnereket is. A remek célok az üzemanyag-szállítót is gyorsabb munkára sarkallták, aminek nagy nyertese a Red Bull lehet.

A Toro Rosso oldalán a tavalyi évben meglehetősen felemásan szerepelt a Honda, ám már a nyár elején tudni lehetett, hogy feláldozzák az egész évet azért, hogy idén sokkal nagyobb célokért küzdhessenek az anyacsapat oldalán. Ráadásul már a 2018-as szezon előtt kimondta a faenzaiak csapatfőnöke, hogy abban az évben még nem, később viszont kiváló eredményeket érhetnek el.

A téli tesztek után egyelőre mindkét fél rendkívül elégedett a partner munkájával a Red Bull háza táján. Bár Max Verstappen ismét rámutatott, hogy az elején még biztosan nem fognak nyerni, a főtanácsadó legalább öt futamgyőzelemre és világbajnoki esélyekre számít. A Honda lelkesedése átragadt az üzemanyag-szállítóra is, akik megérezték a győzelem szagát és egész télen megfeszített munkával igyekeztek a legjobb motorolajjal és üzemanyaggal előállni.

Az ExxonMobil kifejlesztett és tesztelt 36 új motorolaj-, valamint több, mint 40 üzemanyag-variációt, hogy megtalálják a legjobb kombinációt és a lehető legjobb teljesítményt sikerüljön kicsikarni az új Honda-motorból.

A Honda az új üzemanyag miatt még erősebb lehet idén


„A téli szünet során sikerült fejlődést elérnünk, bár még versenyen nem próbálhattuk ki eddig. Rengeteg információra és adatra van szükségünk még. Elegendő időnk volt elvégezni a változtatásokat, úgy döntöttünk, csináljuk meg! December elején Japánban jártunk, úgy láttuk, ez az utolsó olyan határidő, amit még tartani tudunk, ha nagy változtatást tervezünk” – nyilatkozta David Tsurusaki, az ExxonMobil motorsport-technológiai menedzsere a Motorsport.com szakoldalnak.

„Már azon dolgozunk, hogy a következő fejlesztési ütemet mikorra tervezzük be, előtte a lehető leghosszabban szeretnénk megvizsgálni az eredményeket a tesztpadon” – tette hozzá a szakember. Tsurusaki azt is kiemelte, hogy a Honda nagymértékű fejlődése miatt már rajtuk volt inkább a nyomás, hogy tartani tudják a lépést és megfelelő üzemanyaggal és motorolajjal tudják megtámogatni az erőforrást.

„A mostani fejlődésünk mindenképpen komoly előrelépés ahhoz képest, amit előtte nyújtottunk, ez pedig jó érzés” – tette hozzá Tsurusaki. Ezek a fejlesztések eredetileg év közben készültek volna el, ám már a szezonnyitón is az újításokkal támadhatnak a bikák.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: