DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2023. december 9. szombat

motorolaj

Mi fán terem a motorolajok API és ACEA besorolása?

API és ACEA. Valószínűleg a legtöbb autótulajdonosnak nem sokat mond ez a két mozaikszó. Pedig gépjárművük életében, annak gyártásának helyétől függetlenül, fontos szerepet tölt be. Legyen szó európai, amerikai vagy éppen japán kocsiról, mindegyikbe kell valamilyen motorolaj. Az azonban egyáltalán nem mindegy, hogy milyen. Mi megmutatjuk, hogy hova mit szoktak önteni a szervizben, amikor olajat cserélnek a szakemberek.

részletek

Mit kell tudni az 5W30 motorolajról és az olajcseréről?

Az 5W30 motorolajnál az van megadva, hogy a folyékonysága télen 5, a viszkozitási száma pedig 30 fok. Bár többféle olaj létezik, a viszkozitásuknak a meghatározására nemzetközileg létrehozott szabványt használják. Innentől kezdve a kenőanyagok rendelkeznek egy kóddal, amely lehetővé teszi a tulajdonságaik megismerését.

részletek

Most akár te is megnyerheted a hibrid motorok nagy teljesítményű motorolaját

A Shell Helix motorolaj termékcsalád egy teljesen új, nagy teljesítményű, szintetikus motorolajjal bővül, a Shell Helix Hybrid 0W-20-al, amelyet kifejezetten hibrid motorokhoz terveztek. Mivel a hibrid autók kenési követelményei eltérnek a standard belsőégésű motorokétól, ezért speciális olajra van szükségük.

részletek

21%-os javulás a Ferrari-motor teljesítményében

A Formula-1-ben akár a legkisebb apróságnak is hatalmas szerepe lehet a győzelemért vívott harcban. A folyamatosan fejlesztett üzemanyagnak a Ferrari-erőforrás is rengeteget köszönhet.

részletek

Honda: Új csodafegyvert kapott a motor

A japán gyártó ambiciózus, gyors fejlesztési üteme magával ragadta a partnereket is. A remek célok az üzemanyag-szállítót is gyorsabb munkára sarkallták, aminek nagy nyertese a Red Bull lehet.

részletek

Eltűnhet a parti mód az időmérőkön

Különösen a Mercedes és a Ferrari volt képes drasztikusan javítani az időmérők harmadik szakaszában, ám most az FIA egy szabályváltozással hadat üzent egy komoly kiskapunak. Feltörhet a Renault?

részletek

Shell Helix Ultra 0W: egy új korszak motorolaja

Új kenőanyagot vezet be a piacra a Shell, és a világ egyik legnagyobb olajvállalata ennek kapcsán szinte mindent igyekezett megmutatni az újságíróknak az autózással kapcsolatban: voltak világsztár versenypilóták, élményautózás, technikai háttéroktatás, és még egy kutatás eredményeinek a publikálását is éppen erre az eseményre időzítették a szakemberek.

részletek

Csodaszer vagy sámánkodás? - Adalékolás alapfokon

A piacon kapható slágertermékek közé tartoznak az úgynevezett motorolaj adalékok, pedig mindenki jobban járna, ha ezeket az anyagokat soha nem találták volna fel. Elmagyarázzuk, miért gondoljuk így.

részletek

Még mindig csalhatnak a motorolajjal

A Red Bull után a Renault is azt hangoztatja, hogy a fő riválisok (például a Mercedes és a Ferrari) változatlanul illegálisan elégethetik a motorolajat üzemanyagként az időmérő edzéseken.

részletek

Változik a motorcserés büntetés, de...

Az FIA Motorsport Világtanácsa szerdán több szabályváltoztatást is beiktatott, köztük a sokat vitatott motorcserék miatti rajtbüntetéseket. Változik a rendszer, de nem egészen úgy, ahogy sokan gondolták.

részletek

Szigorú korlátozások a motorolajra - bajban a Mercedes?

Több vád is érte a gyári Mercedes istállót korábban, miszerint a motorolaj üzemanyagként történő elégetésével plusz energiát nyert az erőforrás. Ennek egészen biztosan vége lesz.

részletek