DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Hamilton: Vettel is tudja, hogy a dominancia nem mázli

Az évtized elején Sebastian Vettel, utána pedig Lewis Hamilton dominálását láthattuk a Formula-1-ben. A brit szerint német riválisa pontosan tudja, hogy az ilyen uralkodások nem a szerencsén múlnak.

A Formula-1-ben az elmúlt évtizedekben elég gyakran figyelhettük meg más-más istállók dicsőséges menetelését hosszú éveken keresztül, amikor a riválisok bizony csak hátulról nézhették őket. A nyolcvanas évek végén a McLaren-Honda uralta a mezőnyt, 1988-ban például tizenhat futamból tizenötöt megnyert a Senna-Prost páros és nem sok hiányzott ahhoz, hogy a hiányzó, monzai futam is meglegyen.

A wokingiakat a Williams váltotta a trónon, egy apróbb megszakítást leszámítva (1994 és 1995 inkább Michael Schumacherről szólt) 1992 és 1997 között a Williams-Renault számított etalonnak. A kétezres évek első felében a Ferrari és Michael Schumacher ragadta magához a kezdeményezést és zsinórban öt világbajnoki címet húztak be (bár 2003-ban kevés híján sikerült Kimi Raikkönennek megtörnie a hegemóniát).

2010 és 2013 között Sebastian Vettel és a Red Bull párosa vitte el zsinórban négy alkalommal a pálmát, különösen a második és a negyedik évad sikeredett felettébb fölényesre. 2014-ben azonban megérkezett a hibridéra, ami alaposan felforgatta az erőviszonyokat. A Mercedes látványosan az ellenfelek fölé nőtt, leginkább Lewis Hamilton brillírozik a német gyártó versenyautójával. Igaz, Max Verstappen szerint könnyű Hamiltonnak lassú csapattárs mellett ennyiszer nyerni.

Úgy dominál most Hamilton, mint az évtized elején Vettel


Az azóta lefutott 100 versenyből ötvenegyet a brit nyert meg, tehát a versenyek több, mint felét. Az elmúlt öt évadból négyszer Hamiltont koronázták a száguldó cirkusz királyává. Bár az utóbbi két évben a Ferrari elég jól odaért a Mercedesre, saját stratégiai, illetve vezetői hibáiknak köszönhetően végül tavaly és idén is csak az ezüstérem jutott Sebastian Vettelnek.

Az ötszörös világbajnok brit szerint vetélytársa pontosan tudja, milyen kemény munka vezet egy ilyen dominanciához. „Nem számít, hogy korábban miken is mentünk keresztül és mit értünk el előtte. Szerintem Sebastian is jól tudja, mennyire nehéz elérni azt, amit éppen most teszünk (hogy ekkora dominanciát építsen fel egy istálló)” – ismertette véleményét Hamilton a Mercedes weboldalán.

„És azt is tudja, hogy nem a szerencsének köszönhetjük ezeket az eredményeket és azt, ahogyan megkaparintjuk őket, pontosan úgy, ahogy korábban ők tették” – tette hozzá a brit ász. Egyedülálló a Formula-1-ben az ilyen mértékű dominálás, még Michael Schumacher idejében sem volt megszokott, hogy hosszú éveken keresztül a riválisoknak gyakorlatilag közük sincs a futamgyőzelmekhez, még kevésbé szólhatnak bele a világbajnoki címbe. A Ferrari aranykorában is az ötből csak három volt nagyon sima, 2000-ben és 2003-ban ugyanis csak az év végén döntötte el Schumacher a bajnokságot.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: