DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

A McLaren és a Williams ezért sikertelen

A korábbi évtizedekben a világbajnoki címért küzdöttek, most pedig a mezőny végén kell keresnünk a két patinás istállót. Korábbi pilótájuk szerint pusztán a név miatt nem jönnek a sikerek.

Sokkal komolyabban meg kell reformálni a McLaren és a Williams istálló struktúráját is, ha újra vissza akarnak térni a sikerek útjára. Hiába a nagy név és a komoly múlt, abból önmagában siker nem lesz, így gondolja David Coulthard, aki mindkét istállónál megfordult korábban, sőt, mindkét gárdánál futamgyőzelmet is ünnepelhetett.

Korábbi csapatai most kritikája célpontjába kerültek, a skót szerint ugyanis komoly belső átalakítások szükségesek, ha szeretnének újra visszakerülni az élmezőnybe. Ráadásul ez nem is jön egyik napról a másikra. A skót úgy véli, a McLaren helyzete kevésbé rossz, mint a Williamsé, de jelenleg egyik gárda sincs sehol, pedig az F1 történetének két olyan csapatáról beszélünk, amelyek a legsikeresebbek közé tartoznak.

„Ha kizárólag ugyanazokat az összetevőket használjuk, mindig ugyanazt a süteményt fogjuk kapni. Zavaró és csalódást keltő látni, mekkora nehézségekkel kénytelenek megbirkózni. De a siker attól függ, milyen emberek dolgoznak a csapatoknál és nem a névtől, ami az ajtóra ki van írva” – hangsúlyozta Coulthard a BBC Sport adásában.

A '80-as évek közepén a McLaren és a Williams dominált


„Minden azon múlik, hogy a bizonyos időszakokban milyen emberekre építünk. Nyilvánvaló, hogy ez a két istálló nem volt képes megújulni, fiatal tehetségeket magához vonzani, pedig erre kéne leginkább összpontosítaniuk. Alapvető strukturális változások szükségesek és fiatal tehetségek szerződtetése, akik hozzák magukkal az új energiát is.”

„Újra és újra kihívás elé kell állítani magunkat, különben minden lassan elévültté válik. Éppen ez történt ezzel a két istállóval. Emlékszem, akkoriban megkérdeztem Patrick Headtől, egy csapat sikere a pénzen vagy az észen múlik. Egyértelműen azt mondta, hogy az eszes megoldásokon. Mindkét csapatnak szüksége van új eszes megoldásokra, ezzel pedig visszatérhetnek a jövőben a győzelmi útra.”

Az új igazolások segíthetnek ebben? „George Russellben a Williamsnél, valamint Lando Norrisnál a McLarennél valószínűleg megkapják ezt az új, friss energiát. Két fiatal, nagyszerű tehetségről beszélünk, akiknek a sors esélyt kínált, hogy hosszú, sikeres pályafutásba kezdjenek, a csapatuk pedig velük együtt emelkedhet” – mutatott rá Coulthard.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: