DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Raikkönen: Verstappen direkt nekem jött

Forrnak az indulatok a Japán Nagydíj után, Kimi Raikkönen és Sebastian Vettel is ütközött Max Verstappennel, a holland azonban Bottasnak követelne büntetést. Mindenki egymást hibáztatja.

Suzukában az első körök hozták a legtöbb izgalmat, igaz, ez nem érintette az élen haladó két Mercedest, Lewis Hamilton és Valtteri Bottas ugyanis az első sorból rajtolva kényelmesen építgették előnyüket. Mögöttük viszont szikrázóan kemény harcokat láthattunk, Kimi Raikkönen támadta Max Verstappent a harmadik helyért, majd amikor elmérte és levágta a sikánt a holland, kívülről mellé is bújt.

Normális esetben valószínűleg a Ferrari simán elment volna lendületből, ám Verstappen nem hagyta magát, a fűről visszatérve leszorította Kimi Raikkönent, kicsit neki is ment a finn bal első és bal hátsó kerekének is. Ezért később ötmásodperces büntetéssel sújtották, ám ez nem nagy megnyugvás a jégember számára, mivel az autója megsérült és közel sem tudta belőle kihozni a maximumot.

Raikkönen szerint Verstappen szándékosan nekiment


„Nem volt kérdés, hogy nem tud befordulni, kiment a pályáról és levágta a kanyart. Én a külső íven támadtam, a sikán után pedig bőven elegendő helyet hagytam neki (Max Verstappennek) a belső íven. Ő egyértelműen tudta, hogy pontosan hol vagyok, egyenesen nekem jött és letolt a pályáról. Eléggé megsérült az autóm, innentől kezdve pedig számomra közel sem volt ideális a helyzet” – elemezte a koccanást Kimi Raikkönen.

Nem sokkal később a másik Ferrarival is tengelyt akasztott Max Verstappen, ott is a Scuderia pilótája húzta a rövidebbet, de ebben az esetben nem osztottak büntetést. A Raikkönen-esetért hiába kapott öt másodpercet a holland, így is jócskán a sérült autóval versenyző finn előtt végzett. Christian Horner szerint mindig arra kell számítani, hogy Verstappen nem hagy helyet, ha előzni próbálják.

A holland ugyanakkor mégis hiányol egy elmaradt büntetést, de nem magának, hanem a második helyen végzett Valtteri Bottasnak. A futam hajrájában ugyanis utolérte a Mercedes finn pilótáját, aki a nyomás alatt többször is hibát vétett, például levágta az utolsó kanyart.

„Ha egy kanyarlevágásért ötmásodperces büntetést kapok, akkor legközelebb egyszerűen úgy csinálom majd, mint Valtteri. Megpróbálok a legjobban menni, de még a látszatát is elkerülöm majd, hogy elfékezés miatt történt mindez, egyszerűen levágom a kanyart. Már tudom, mit kell tennem legközelebb” – panaszkodott Max Verstappen a racefans szakportálon, aki értetlenkedve fogadta, hogy a kanyarlevágásért a finn miért nem kapott büntetést.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: