DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Ez áll a Ferrari hirtelen sebességvesztése mögött?

A GPS-mérések szerint Szingapúrtól kezdve a Ferrari váratlanul elvesztette egyenesbeli fölényét, amely korábban tetemes volt a Mercedeshez képest. Ekkoriban installált az FIA egy második szenzort a motorba.

Két rivális motorgyártó, a Mercedes és Renault a szezon során gyanakodva fogadta a Ferrari-erőforrás hirtelen feljavulását: ebből nem csupán a gyári csapat profitált, hanem a Haas és a Sauber is jelentősen előrelépett a 2017-es szezonhoz képest. Hivatalos óvást azonban nem nyújtottak be a maranellói gyártó ellen. Aztán az elmúlt versenyeken ez a fölény hirtelen eltűnt.

Az Auto Motor und Sport szaklap GPS-mérései szerint a szezon közepi versenyhelyszíneken, a Red Bull Ringen, Silverstone-ban, Hockenheimben, Spában és Monzában a Ferrari akár 0,5 másodperccel gyorsabb volt a Mercedesnél a leghosszabb egyenesben, ami óriási különbség. A legnagyobb előnyre a 180-260 km/h közötti tartományban tett szert az SF71H.



Ehhez képest az adatok szerint ennek az előnynek Szingapúrban és Szocsiban hirtelen nyoma veszett, a Mercedes uralta az előző két hétvégét. Kifejezetten szembetűnő volt az Orosz Nagydíj rajtja, amely során Sebastian Vettel éppen az egyenes utolsó szakaszában – az említett sebességtartományban – nem tudta megelőzni Lewis Hamiltont.

Eközben a Nemzetközi Automobil Szövetség egy második szenzort telepített a Ferrari-erőforrásba. A többi gyártóéval ellentétben az olaszok energiatárolója nem egyetlen, hanem két akkumulátorból áll: ennek ellenőrzésére volt szükség a második mérőegységre. Nem tisztázott, ez a szenzor mikor került a Ferrariba, de az AMuS összefüggést lát a riválisok gyanúi, a telepítés és a váratlan lóerővesztés között.

A Ferrari nem csupán az egyenesben, hanem a kanyarokban is lassabbnak bizonyult Oroszországban: ez a jelenség is visszavezethető az erőforrásra, a kevesebb motorerő ugyanis nem teszi lehetővé, hogy a korábbi, optimális szárnyállásokat használják.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: