DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 6. hétfő
F1

Vettel: Nem várok ajándékokat senkitől

Sebastian Vettel nem sajnálkozik amiatt, hogy a rajtnál nem cseréltette meg a Ferrari Kimi Raikkönen és az ő pozícióját az első soros rajtolásnál. Vettelt nem zavarja, hogy három ellenfele van.

A négyszeres világbajnok német pilóta számára egyértelmű, hogy a világbajnoki címért nem kizárólag Lewis Hamiltonnal kell megküzdenie, hanem a csapattársak is komoly szerepet játszanak. Igaz, a világbajnokság második helyezettje számára ez nem gond, megszokta, hogy a csapattársát is le kell győznie.

Idei hatodik futamgyőzelmét szerette volna a Ferrari hazai közönsége előtt megünnepelni, Monzában. Bár már az időmérő után feszült volt Vettel, hogy az ő szélárnyékában érte el a pole-pozíciót csapattársa, a Scuderia így is jó helyzetben volt az első sor kisajátításával.

A rajt után nem sokkal azonban minden reménye szertefoszlott, amikor a két Ferrari egyáltalán nem jól működött együtt, Lewis Hamilton a külső íven megelőzte a korábban fékező Raikkönen miatt beragadó Vettelt, majd a német neki is ment a Mercedesnek oldalról pont annyira, hogy a Ferrari megperdüljön és a mezőny végéről kelljen folytatnia.

„Az, hogy nem indulhattam a pole-ból, aztán pedig jött a baleset is, ez egyszerűen pech. Mások is vannak a pályán, pechem volt, a mezőny végéről kellett visszazárkóznom. Egy héttel korábban sokkal könnyebb dolgom volt a gumijaim kezelével, most viszont keresztül kellett rágnom magam a többieken, ez pedig nem előnyös” – nyilatkozta Sebastian Vettel a Speedweek.com szakoldalnak.

A célegyenes után egymást akadályozta a két Ferrari, nagyon ráfizettek, főleg Vettel


„Emiatt újabb kerékcserére volt szükségem, végig a legjobbamat adtam. Ha megnézzük, mennyire sérült meg az autóm a koccanásban, azt kell mondanom, egyáltalán nem volt rossz a tempóm.”

A Ferrari nem alkalmazott csapatutasítást, így Lewis Hamiltonnal ellentétben Vettelnek három ellenféllel kell megküzdenie. Ez a tény viszont nem zavarja. „Szívesen küzdök három autó ellen és mindenki mással szemben is, akik pályán vannak, ez mindig is így volt. Elég idősek vagyunk, hogy tudjuk, hogyan küzdjünk csapaton belül. Nem várok ajándékokat, régen sem adományoztak nekem semmit, most sem és ezután sem számítok ilyesmire” – utalt az esetleges pozícióátadásokra csapaton belül Sebastian Vettel.

Mindenesetre óriási győzelmi esélyt szalasztott el a Ferrari, mert végül Kimi Raikkönen sem maradt az élen, csak második lett. Az eltolt boksztaktikával variáló Valtteri Bottas ugyanis hosszasan feltartotta finn honfitársát, aki nem tudta megelőzni őt a szélárnyékban egyre csak romló lágy gumijaival, ezzel pedig Lewis Hamiltonnak sokat segített, hogy öt-hat másodperces hátrányát könnyedén ledolgozza. Végül a friss és jobb abroncsokkal rendelkező brit előzni és ezzel nyerni tudott.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: