DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
F1

Red Bull-Ferrari tempózás és Mercedes-küszködés az első szabadedzésen

Hazánkba érkezett a Formula-1 mezőnye, pénteken pedig indulhatott a hétvége érdemi programja, valamivel ebédidő előtt, az első szabadedzéssel. Sergio Marchionne halála miatt kicsit szomorkás gyakorlás volt. A Ferrari ettől függetlenül jól ment.

Fekete karszalaggal és félárbocra eresztett csapatzászlóval készült a Ferrari a Magyar Nagydíjra Sergio Marchionne korábbi elnök néhány nappal ezelőtti sajnálatos halála miatt. Ennek ellenére a munka nem állhatott meg, és az első szabadedzés elején máris viszonylag korán mért köröket futottak.

Egészen pontosan Kimi Raikkönen révén, aki húsz perc után a két red bullos mellett azon három versenyző egyike volt, aki mért idővel állt. Negyediknek Alonso jött meg, az ő első köre még 1:20-on kívüli idő volt.

Az első félórához érkezve Raikkönen állt az élen, őt Verstappen minimális hátrányban követte. Raikkönent aztán a másik finn, Valtteri Bottas váltotta az első helyen, ők voltak azon három versenyző, akik 1:18-cal kezdődő kört tudtak futni. Nem sokkal később csatlakozott ehhez a körhöz Hamilton is, az utolsó pedig, aki mért kört futott, Sebastian Vettel volt, ráadásul olyan jót, hogy 1:18.218-cal át is vette a vezetést.

gio



Sebastian Vettel ment tovább, bő tíz perccel később már az 1:18-as határt is átlépte, 1:17.997-tel állt az első helyen, ezekben a percekben pedig a két Sauber-pilóta, Antonio Giovinazzi és Marcus Ericsson is bemutatott több elfékezést, illetve megcsúszást. Hibázgattak a Williamsek, de még Max Verstappen is, de legalább Lance Stroll az edzés felénél fel tudott mutatni egy tizedik időt, a holland pedig ötödik volt.

33 perccel a vége előtt Marcus Ericsson ezúttal a négyes kanyarban hibázott, de azután, hogy valamivel korábban a füvet csípte meg, most is megúszta, és elkerülte a pályát itt övező gumifalat, csak a gumiját írta le. Néhány perccel később Nico Hülkenberg rosszabbul járt, errefelé járt a pályán, amikor minden erő elszállt autójából, majd innentől már nem is jutott sokkal tovább.

hülk

A második versenyző, aki befért 1:18 alá, az Vettel után a másik ferraris, Kimi Raikkönen volt, aki szűk 5 századdal előzte meg a németet. Az állás nem maradt sokáig így, Vettel néhány másodperccel később visszaállt az élre, több, mint két tizedet adott a Jégembernek.

A két Ferrari közé oda tudott férkőzni néhány perccel később Max Verstappen, ráadásul hátránya mindössze kilenc ezredmásodperc volt a hazai versenyén kieső ferraris mögött. Verstappen csapattársa, Daniel Ricciardo nem csak hogy odaférkőzött az élmezőny közelébe, hanem egyenesen legjobb időt futott, néhány ezreddel gyorsabbnak bizonyult Vettelnél, miközben a Mercedesekben Hamilton és Bottas is kifejezetten szenvedett.

Ricciardo, Vettel és Verstappen között végül összesen nem volt egy tizedmásodpercnyi különbség, mögöttük Raikkönen viszont már nagyobb hátrányban tanyázott a negyedik helyen. A finn lemaradása három tized volt, de még így is meg tudta előzni Hamiltont és Bottast. Bottas mögött ezúttal komoly csatára volt kilátás, a hetedik-nyolcadik helyen ugyanis jó darabig Hülkenberg (a műszaki hiba ellenére), valamint Sainz nevét olvashattuk, de aztán Romain Grosjean odafért eléjük.

Fotós kollégánk szabadedzésen készült képeit galériánkban is megtekintheted!

 Az első edzés pontos végeredménye:

magyarfp1

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: