DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
F1

Vettel: Legyen kétszer ennyi henger

A négyszeres világbajnok német pilóta érzi, hogy a mostani Formula-1 kevésbé élvezhető, mint évtizedekkel ezelőtt. Úgy véli, az egyszerűsítés lenne a megoldás, különösen a motorok terén.

A Formula-1 még mindig igen népszerű, de a nézőszám igencsak megcsappant az elmúlt években. Ennek számos oka van, a szakértők többsége a kevés, győzelemre esélyes istálló, a kevés előzés, a gyenge motorhang, a túlszabályozottság miatt érzi úgy, hogy sokan elpártoltak a sportágtól.

Olyan kritika is érte már a száguldó cirkuszt, hogy a versenyek és bajnokságok eredményei manipuláltak, az egész egy felülről irányított rendszer. Sebastian Vettel nem ért ezzel egyet, de azt érzi, hogy bizonyos dolgokon változtatni kellene záros határidőn belül.

Vettel V12-es motoroknak örülne a legjobban?


„Igen, az embereknek lehet ilyen érzésük, hogy manipulált a rendszer, de ez nem fair. A versenyautók nagyon komplexek, a borítás alatt található technológia rettentő bonyolult. Nem két-három szerelő szükséges, hogy munkára bírják, mint például 40-50 évvel ezelőtt, amikor még annyi is elég volt egy F1-es autót felkészíteni. Most sok emberre van szükség” – mutatott rá a hazai nagydíjára készülő pilóta.

„Lenyűgöző a technológia, de sokakat ez kevésbé érdekel. Ők azt szeretnék látni, ahogy az autók csatáznak a pályán, igazi versenyzést, hogy mindenki pengeélen táncol, miközben vezet és ez az, ami igazán számít. A technika és a versenyző is fontos, de szerintem még mindig a pilóta a kulcsa a sikernek, bár a hátunk mögött dolgozó technológia valóban komplikált, de ez nem a mi hibánk.”

„A jövőben, szívem szerint egyszerűsítenék sok mindent, hogy a rajongókra jobb benyomással legyünk. Mi, versenyzők csak vezetjük az autót, amit felkészítenek nekünk. Hogy mi lenne a legjobb? Először is, legyen kétszer ennyi henger a motorban és dobjuk ki az akkumulátorokat az autókból. Na jó, egyre szükség lesz, hogy elinduljon, de talán ennyi elég is lenne” – tette hozzá Vettel.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: