DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Meglepően kevés adót kell fizetnie a Formula-1-nek

A sportág korábbi vezetése offshore cégek segítségével került adót, a Liberty Media azonban felhagyott a leleményes kibúvóval – mégsem érinti ez az F1-et olyan hátrányosan, mint hitték.

Az amerikai Liberty Media jelentéséből kiderült, hogy a médiavállalat tulajdonában álló Formula-1 2016 során 350 millió font (120 milliárd forint) profitot termelt, mely után csak 6,9 millió font (2,4 milliárd forint) adót kellett fizetnie. Nagy-Britanniában, ahol a Formula-1 működik, a normál adókulcs 20 %, az F1-nek azonban mindössze 2 %-ot kellett fizetnie.

Ennek oka a Telegraph lap magyarázata szerint, hogy a Formula-1 korábbi vezetése alatt az Egyesült Királyságban működő F1-es cégek tulajdonosai olyan anyavállalatok voltak, melyeket offshore jegyeztek be – a háttérben az áll, hogy Bernie Ecclestone akkori felesége, Slavica nem volt brit állampolgár, így hatalmas örökösödési adót kellett volna fizetnie Ecclestone vagyona után. Ezek az offshore cégek kölcsönt adtak leányvállalataiknak, magas kamatra, így az angliai cégek alacsony profittal működtek, amely után kevés adót fizettek.



A brit kormányzat azonban törvényben korlátozta, a kamat mekkora mértékig vonható le az adóból. A Liberty Media válaszul az offshore anyavállalatokat az Egyesült Királyságba költöztette. Bár az amerikaiak 2017 májusában figyelmeztették részvényeseiket, hogy várhatóan kétszámjegyű százalékú adót kell az F1 után fizetni, egy újabb, Telegraph birtokába jutott levelükben már csak magasabb egyszámjegyű százalékra becsülték az adó mértékét. Minden egyes százalék 3,5 millió fontot (1,2 milliárd forint) ér a Formula-1-nek.

A magyarázat, hogy kapcsolatba léptek a HMRC-vel, a brit adóhivatallal – amely méltányolta, hogy az F1 többé nem akar leleményességgel adót megkerülni –, és sikerült előnyös egyezségre jutni az adókulcs mértékét illetően.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: