DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Nagy F1-es szezonértékelő – Az év versenye

Az egyik legjobban várt kategóriánk következik, amelyben a szezon legjobb futamait választjuk meg. Idén egy nagydíj igazán kiemelkedett a többi közül, éppen ezért viszont az üldözőboly egészen kiszámíthatatlan volt.

Hagyományainkhoz híven idén is egy nagy évértékelő sorozattal zárjuk a szezont, melyben egészen december 31-ig minden nap egy cikkben felidézzük a 2017-es idény legjeit a legjobb versenyzőktől a legnagyobb bukásokon és botrányokon át egészen az év poénjaiig. Most azt szavaztuk meg, melyik volt az év legemlékezetesebb futama, na de persze arra az ezúttal jóval izgalmasabb kérdésre is választ adtunk, hogy melyik volt a második és a harmadik legjobb!

Balogh Tamás: Tavaly messze a legunalmasabb futamot produkálta a sokat kritizált bakui pálya, idén viszont az egyetlen igazi káoszversenyt láthattuk az immár Azerbajdzsáni Nagydíj névre hallgató viadalon – és ehhez még eső sem kellett, csupán néhány biztonsági autós fázis, Sebastian Vettel begőzölése és Lewis Hamilton meglazuló fejtámlája. Az USA Nagydíjon ismét bebizonyosodott, hogy a Circuit of the Americas pálya Hermann Tilke egyik mestermunkája, változatos és előzésekkel tarkított versenyt láthatott rajta a nagyérdemű. A barcelonai futam pedig Hamilton és Vettel igazi test-test elleni összecsapásáról és a Mercedes és a Ferrari taktikai harcáról marad sokáig emlékezetes.

1. Azerbajdzsáni Nagydíj
2. USA Nagydíj
3. Spanyol Nagydíj

1_1



Bognár Viktor: A szezon futamaira összességében aligha lehetne rásütni, hogy izgalmasak lettek volna, viszont ez a szavazás annál inkább az. Általában szokott lenni 3-5 emlékezetes versenye egy F1-es évadnak, idén viszont az Azerbajdzsáni Nagydíj képében csak egy volt – az viszont nagyon kiemelkedett. Viszont hogy mit tegyek a 2. és a 3. helyre, azon alaposan el kellett méláznom, hogy az összesítésben melyek lesznek a dobogósok, az pedig az írás pillanatában még teljes rejtély. Végül Mexikót tettem másodikra, ami a háromesélyes 1-es kanyar, a koccanások, a különös bajnokavatás és Verstappen meglepően sima győzelme miatt maradt emlékezetes. A vizes pályán zajló versenyeknek pedig nálam a levegőben lógó feszültség miatt még akkor is valamivel magasabb a szorzója, ha nem történik rajtuk semmi – Kínában meg azért történt ez-az, így kapta meg a 3. helyet. 

1. Azerbajdzsáni Nagydíj
2. Mexikói Nagydíj
3. Kínai Nagydíj

2

Czinege Ádám: Szerintem mindenki számára emlékezetes maradt a Bakuban rendezett versenyhétvége: a Force Indiák összeakadása, Vettel és Hamilton balhéja, Ricciardo pompás előzései és győzelme, Bottas Stroll elé ugrása közvetlen a leintés előtt. Ezekről marad emlékezetes az Azerbajdzsáni Nagydíj. Második helyre a szingapúri hétvége került, aminek a rajtja az év egyik kulcsfontosságú pillanata. A futam végén Ricciardo megszorongatta Hamiltont, és a középmezőnyt is csaták tarkították. Nálam a Magyar Nagydíj a harmadik: a rajtnál a Red Bullok összeérése, a spanyol házi csata, Hamilton visszaengedi Bottast, Alonso leggyorsabb köre a McLarennel. Eseménydús mogyoródi verseny volt.

1. Azerbajdzsáni Nagydíj
2. Szingapúri Nagydíj
3. Magyar Nagydíj

4

Gellérfi Gergő: Nem szokásom fanyalogni a versenyek színvonalán, de az idei évben csak egyetlen olyan futam volt, amellyel kapcsolatban biztos vagyok benne, hogy hosszú évek múlva is tisztán fogok emlékezni rá: magam is meglepődtem, hogy idén Baku hozta meg az év versenyét. Kanada elsősorban a Force Indiák kakaskodásáról és Vettel felzárkózásáról, míg Mexikó Verstappen jutalomjátékáról és a kissé dicstelen bajnokavatásról maradt emlékezetes.

1. Azerbajdzsáni Nagydíj
2. Kanadai Nagydíj
3. Mexikói Nagydíj

3

Gobodics Tamás: Biztos, hogy kihagyok valamit, de az talán nem kérdés, hogy Bakunak és Szingapúrnak ott van a helye a legjobb háromban, nálam ebben a sorrendben, ott annyi minden történt, mint mondjuk hat másik versenyen összesen. Éppen ezért bajban is voltam, hogy mi legyen a harmadik a listán, de talán mert az még nem volt olyan régen, mint az év első felében zajlott események, én Mexikót választottam. 

1. Azerbajdzsáni Nagydíj
2. Szingapúri Nagydíj
3. Mexikói Nagydíj

5

Kovács Mariann: Nem kényeztetett el minket izgalmas versenyekkel a 2017-es szezon, a bakui káoszfutam azonban a jobbnak számító jelöltek közül is messze kimagaslik. Összefoglalni is nehéz az év leghosszabb és legeseménydúsabb versenyét: a rajtnál ütközött a két finn, amitől Valtteri Bottas defektet kapott és körhátrányba került, nem értették egymást a Toro Rossók, később a Force India versenyzői sem, kiesett Max Verstappen, ütköztek a bajnoki éllovasok a biztonsági autó mögött, piros zászló, jött Daniel Ricciardo hármas előzése, Sebastian Vettel visszakérdezett, mikor vezetett veszélyesen, kilazult Lewis Hamilton fejtámasza, a végén pedig Bottas hajrázott mindent bele alapon a második helyért, a harmadik helyre kényszerítve ezzel Lance Strollt. A másik két verseny összesen sem tartalmazott ennyit. Austinban főleg az első hat kör volt mozgalmas, köztük Ricciardo és Bottas csatájával, és debütált Carlos Sainz a Renault-ban (villant is Esteban Ocon ellen). Spában elharapódzott a Force Indiák belviszálya, és izgalmas volt Vettel próbálkozása Hamilton ellen az első helyért.  

1. Azerbajdzsáni Nagydíj
2. USA Nagydíj
3. Belga Nagydíj

6

Strommer Benjamin: Ha az év összes többi versenyének fordulatait és izgalmait összesűrítjük, akkor kapunk talán annyit, amennyi Bakuban, a 2016-ban rendkívül unalmas versennyel bemutatkozó pályán történt. Szingapúr első köre szintén hozott egy megjósolhatatlan, a bajnokság kimenetelét is meghatározó fordulatot, de nem véletlen, hogy a verseny további részéről sok minden nem jut eszünkbe. Silverstone-ban pont fordítva történt, a Ferrarik defektjeinek köszönhetően az utolsó pár kör rázta fel a nézőket.

1. Azerbajdzsáni Nagydíj
2. Szingapúri Nagydíj
3. Brit Nagydíj

8

Vaszilykó Péter: Akció szempontjából nem volt kérdés, a Baku utcáin rendezett verseny volt az idei év legjobbja. Nem vagyok híve az ilyen alagútszerű utcai pályáknak, de meg kell hagyni, ez a verseny számtalan kieséssel, drámával és egy meglepetés-dobogóval is szolgált Lance Stroll személyében. Szintén eseménydús volt a malajziai futam: a Ferrarik problémája, Vettel elképesztő felzárkózása, Mercedes-Red Bull összecsapások és természetesen Verstappen győzelme szolgáltattak folyamatos izgalmat. Számomra hasonlóan lebilincselő volt a spái verseny is. A látványosság talán kevesebb volt az előzőekhez képest, ám az élen végig idegfeszítő küzdelmet vívott a két világbajnok-esélyes, Hamilton és Vettel. A Ferrari aznap pariban volt a Mercedesszel, ami az utolsó körig tartó izgalmakat hozott.

1. Azerbajdzsáni Nagydíj
2. Malajziai Nagydíj
3. Belga Nagydíj

9

A végeredmény: Ritkán van ilyen a futamokkal, de most nem is volt kérdés, hogy a bakui őrület maximális ponttal nyeri a szavazást - tényleg ez volt az egyetlen F1-es verseny 2017-ben, ami az elejétől a legvégéig feszültséget és csavarokat tartogatott. A többiek főként csak egy-egy esemény vagy történetszál miatt maradtak emlékezetesek, viszont a vélemények alaposan megoszlanak szerkesztőségünkben: 11 futam került fel a top3-as listáinkra, azaz a versenyek több mint fele. Szingapúr az esős rajt utáni történésekkel elcsípte a második helyet, a harmadik hely pedig holtversenyben az USA és a Mexikói Nagydíjé - több második helye miatt Austint könyveljük majd el dobogósként.

1. Azerbajdzsáni Nagydíj 24 pont
2. Szingapúri Nagydíj 6 pont
3-4. USA és Mexikói Nagydíj 4-4 pont
5-7. Kanadai, Belga és Malajziai Nagydíj 2-2 pont
8-11. Kínai, Brit, Spanyol és Magyar Nagydíj 1-1 pont

7

Az év pilótája: 1. Lewis Hamilton, 2. Sebastian Vettel, 3. Max Verstappen
Az év csapata: 1. Mercedes, 2. Force India, 3. Ferrari
Az év meglepetése: 1. Esteban Ocon, 2. Ferrari, 3. Force India
Az év csalódása: 1. McLaren-Honda, 2. Kimi Raikkönen, 3. Danyiil Kvjat
Az év újonca: 1. Lance Stroll, 2. Antonio Giovinazzi, 3. Brendon Hartley  

 

A sorozat eddigi részeit ide kattintva érheted el!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: