DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
WTCC

Michelisz Norbert elveszítette a WTCC világbajnoki címét

A magyar versenyzőnek nem sikerült az, amelyhez idén állt a legközelebb: mivel nem tudott dobogóra állni a Túraautó-vb zárófutamán, Katarban, a második helyen zárta a szezont a világbajnok Thed Björk mögött.

A világbajnokság utolsó 2017-es futamán Michelisz Norbert csapattársa, Esteban Guerrieri indulhatott az élről, Nicky Catsburg, Robert Huff és a tabella éllovasa, Thed Björk előtt. A rajtot követően a citroenes megelőzte a hollandot, majd meglepetésre a WTCC-újonc Kris Richardnak sikerült beszúrnia az első kanyarban Mehdi Bennanival ütköző Yvan Muller mellé – így remek startjának köszönhetően Michelisz a második körben már a francia hátsó lökhárítóján autózott, a nyolcadik pozícióban.



Az élen azonban megindult a taktikázás a Volvónál: Catsburg előreengedte Björköt a harmadik helyre, Esteban Guerrieri viszont a várakozásokkal ellentétben nem próbálta lassítani a mezőnyt, hanem megpróbált egyre nagyobb előnyt kiépíteni magának, harmadik WTCC-s, és első hondás diadalára készülve. A sérült autóval köröző Bennani nem húzta tovább az ötödik körnél, és kiállt a versenyből, a verseny felénél pedig továbbra is Guerrieri tartotta kezében az irányítást, Huff és Björk előtt.

A svéd nem erőltette meg magát azzal, hogy tartani próbálja a lépést a brittel, hiszen így is tökéletes pozícióban volt ahhoz, hogy bőven Michelisz előtt zárjon a pontverseny élén. A magyar pilóra noha eközben méterekre követte Yvan Mullert, nem tudott előzési távolságba kerülni a Volvo mögött.

Az utolsó körökben már a csoda sem segített volna a Hondán és Michelisz Norberten, hiszen lényegében nem változott a sorrend: csapattársa, Esteban Guerrieri megnyerte a WTCC szezonzáróját Robert Huff előtt és a harmadik pozíciót a leintés előtt csapattársától ajándékba kapó, negyedik helyével pedig a Thed Björk és Volvo is beteljesítette a gyári projekt mindössze tavaly kezdődött küldetését, hiszen az egyéni és konstruktőri bajnoki cím is a svédeknél landolt 2017-ben.

Michelisz a nyolcadik pozícióban zárta a versenyt, s bár a vb-cím nem jött össze neki, életében először zárt a széria összetett dobogóján, megszerezve Magyarország első világbajnoki érmét az autósportban.

A mezőny végén a Zengő Motorsport pilótája, Nagy Dániel meglepetésre megelőzte a nyitófutam harmadik helyezettjét, Kevin Gleasont, és a 13. helyen ért célba - csapattársa, Szabó Zsolt Dávid a 15. pozícióban végzett.

A WTCC katari főfutamának végeredménye:

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: