DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Kiderült, milyen motorokat használ az F1 2021-től

Az FIA és az F1-es csapatok keddi találkozója után a felek nyilvánosságra hozták, hogy a sportág milyen erőforrásokat fog használni a 2021-es szezontól kezdve.

Október 31-ére arra a napként tekintett a Forma-1 világa, amely meghatározhatja a száguldó cirkusz következő bő egy évtizedét. Noha folyamatosan lehetett hallani híreket azzal kapcsolatban, hogy milyenek lesznek a 2021-től használt motorok, hivatalosan még semmi sem dőlt el - egészen mostanáig. A Nemzetközi Automobil Szövetség, valamint a csapatok képviselői Párizsban találkoztak annak érdekében, hogy megvitassák az új szabályokat - az FIA szerint a következő egy évben folyamatos munka fog zajlani a következő generációs motorokkal kapcsolatban, a csapatok pedig csak ezt követően kezdhetik fejleszteni erőforrásaikat.



Az új motorok nagyon hasonlóak lesznek a jelenlegiekhez, hiszen maradnak a V6-os turbó hibridek, ám a gyártók háromezerrel nagyobb fordulatszámon pörgethetik azokat a nagyobb hanghatás érdekében. Az erőforrás egyszerűsítése érdekében a csapatok megszabadulnak az MGU-H, azaz a hőenergia-visszanyerő rendszertől, és a közeljövőben olyan külső és belső paramétereket hoznak nyilvánosságra, melyek célja a költségcsökkentés, valamint az extrém kialakítások mellőzése lesz majd.

A turbó kialakítása nem változik, az energiatárolót azonban egységesíteni fogják, ahogyan az az elektronikai rendszerrel már évekkel ezelőtt megtörtént. Az MGU-K, azaz a mozgási energia-visszanyerő rendszerrel sokkal nagyobb energiát lehet újra felhasználni, működési elve pedig hasonló lesz ahhoz, ahogyan a KERS operált annak bemutatkozásakor, 2009-ben, azaz sokkal inkább a pilótákon fog múlni, hogy mennyi energiát tárolnak el, és mikor használják fel azt.

Az FIA közleménye úgy fogalmaz, hogy a csapatok a szövetséggel és az F1 vezetőivel együttműködve 2017 hátralévő részében és 2018-ban is folyamatosan tesztelni fogják az új előírások alapján épült erőforrásokat, a fejlesztési megszorításokat, és a költségek csökkentését elősegítő lépéseket.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: