DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

„Éves szinten elég lehet a 150 millió”

Jó ideje kísérletezik a Formula-1 egy lehetséges költségvetési sapkával a kiadások teljes elszabadulása ellen. A 40 millió éves szinten nem tartható, most egy 150 millió dolláros ötlet merült fel. Ez lehet a kiscsapatok felzárkózásának kulcsa?

A Force India vezére, Otmar Szafnauer úgy véli, hogy egy 150 millió dolláros költségvetési sapka tartható lenne éves szinten a Formula-1-es istállók számára és ezt még talán az FIA is képes lenne hatékonyan ellenőrizni.

Mind a Formula-1 új tulajdonosa, a Liberty Media, mind az FIA azon dolgozik, hogy a költségeket hatékonyan csökkentsék, ezzel ösztönözve például új istállókat is a belépésre, illetve a meglévőket segíteni a túléléshez és a lehetséges legjobb fejlődéshez. A korábbi ötlet kudarcot vallott, akkor negyven millióval próbálkoztak volna, de ezt a csapatok nem fogadták el, így elbukott.

Nagyon eltérőek az F1-es csapatok költségvetései, a topcsapatok évi 300 millió dollárt sem sajnálnak, a középcsapatok, mint például a Force India nagyjából 120 milliót költenek évente. Szafnauer úgy gondolja, a 150 milliós sapka jó célkitűzés lehet a jövőben, de valószínűtlen, hogy 2021 előtt bevezetésre kerülhessen.



 

A gyári istállók a szabad költekezés miatt előnyt élveznek

„Gondoljuk végig gyakorlati szempontból. Mondjuk azt, hogy alig pár éven belül megérkezne ez a költségvetési megkötés egy istállóhoz, amely jelenleg 250 millió dollárt költ évente és nagyjából ezer dolgozója van. Aztán hirtelen egyszer csak százmillióval kevesebb pénzt használhat fel. Nagyjából 300-500 dolgozójától kellene megszabadulnia, ami kicsit sem könnyű helyzet” – mutatott rá a probléma egyik gyökerére a Force India főnöke.

„Személy szerint úgy gondolom, hogy ha 150 millióban megállapodnánk hosszú távra, az már egy olyan összeg, ami tartható a versenyzéshez. Szerintem valós számokról beszélünk, ráadásul a csapatok fele nem költ ekkora összeget jelenleg összesen. A kiscsapatokat nem is érintené a dolog, semmi sem változna náluk, mivel el sem érik ezt a sapkát. A másik felének viszont lassan le kellene dolgoznia magát a határértékig. Jelenleg a tíz csapatból szerintem négy költ jóval felette” – tette hozzá Szafnauer.

A szakember úgy érzi, ez valamelyest kiegyenlítené az erőviszonyokat, a nagy gyári istállók a hatalmas költségráfordítások miatt nem kerülnének utolérhetetlen előnybe a kevesebbet költő csapatokkal szemben. De vajon mennyire lehet ezt betartatni?



 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: