DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Megvan a döntés: Vettelt "közmunkára" ítélte az FIA

Kihirdette döntését az FIA a Sebastian Vettellel szembeni fegyelmi meghallgatást követően: a német bocsánatot kért a Bakuban történtekért, és egy évig a felelősségteljes vezetésről fog előadásokat tartani a fiatal pilótáknak.

Vettel hétfőn az FIA főhadiszállásán, Párizsban járt, ahova a szövetség idézte be őt, miután úgy határoztak, hogy szeretnék továbbvizsgálni az Azerbajdzsáni Nagydíj versenyén történteket, amikor a német a biztonsági autó mögött - riválisa szándékos féktesztelését feltételezve - Lewis Hamilton mellé hajtott és figyelmeztető jelleggel nekikoccant a Mercedes bal első kerekének.

A versenybírók még a futam során 10 másodperces stop & go büntetéssel sújtották a németet, aki végül a 4. helyen futott be, büntetőpontjaink száma pedig az ezért kapott hárommal együtt már kilencre kúszott.

vettel_2



Az FIA elnöke, Jean Todt a hétfői meghallgatáson szerette volna mélyrehatóbban is tisztázni az ügyet Vettellel, és annak a lehetősége is felmerült, hogy adott esetben az FIA Nemzetközi Bíróságához továbbítják a vétséget, ahol komolyabb büntetés is várhatott volna a németre. Ez végül nem történt meg, a felek jogi kifejezéssel élve „peren kívül” állapodtak meg egymással.

Az FIA tárgyalás után kiadott közleményéből kiderül, hogy a Ferrari pilótája „beismerte teljes felelősségét” a történtekben, miután részletesen kielemezték az esetről készült felvételeket és a rögzített adatokat.

„Sebastian Vettel őszinte bocsánatkérését fejezte ki az FIA és a motorsportok szélesebb családja felé” - áll a közleményben. „Emellett elfogadta, hogy az elkövetkező 12 hónap során szabadidejében oktatási jelleggel segédkezni fog az FIA különféle bajnokságai és eseményei alatt.” A dokumentum szerint a sorozatok, amelyeken Vettelnek le kell töltenie ezt a „közmunkát”, a Formula-2, a Formula-3-as Európa-bajnokság, valamint az egyik, később megnevezendő Formula-4-es bajnokság lesznek.

A német ezért cserébe megúszott minden további szankciót, így az Azerbajdzsáni Nagydíj végeredménye, Vettel ott szerzett 4. helyezésével és 12 pontjával együtt hivatalosnak tekinthető.

Vettelnek azonban már nem először kellett bocsánatot kérnie az FIA-tól és a közvéleménytől, hiszen a tavalyi Mexikói Nagydíjat követően a Charlie Whiting versenyigazgató felé tett, nyomdafestéket nem tűrő megjegyzései miatt vonták felelősségre. Az FIA így most hangsúlyozta, hogy sportszerűtlen viselkedésének megismétlődése esetén egy új ügyet már azonnal az FIA Nemzetközi Bíróságához küldenek. 

„Az élsport egy olyan kíméletlen környezet, amelyben az indulatok olykor elszabadulhatnak" - kommentálta a döntést Jean Todt, az FIA elnöke. "Mindazonáltal a legjobb sportembereknek feladatuk, hogy higgadtan birkózzanak meg a nyomással, és olyan viselkedést tanúsítsanak, amely nemcsak eleget tesz a szabályoknak, de egyúttal illik is ahhoz a kivételes státuszhoz, amit élvezhetnek."

„A sportembereknek tudatában kell lenniük annak, hogy viselkedésük milyen nagy hatással lehet azokra, akik felnéznek rájuk. Hiszen ők hősök és példaképek is egyben a világ több millió rajongója számára, így ennek megfelelően is kell viselkedniük."

 A döntést követően Vettel levélben kért bocsánatot mindenkitől, aki látta az ominózus incidenst.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: