DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Mire számítottak januárban és mi lett belőle?

Érdemes szemezgetni az F1-hez közelállók januári nyilatkozataiból, hogy mi valósult meg akkori jóslataikból. Néhányan nagyon nem találták el a valóságot, például a McLaren.

Az egyik vesztes egyértelműen a McLaren-Honda, ahol Eric Boullier kifejezetten nagy lelkesedéssel várta az új szezont. Azóta már tudjuk, mi lett a nagy várakozásból. „Egyre gyorsabbak a folyamataink, remek az összhang nálunk. Sikerült komoly előrelépést elérni ezen a téren, hiszen minél több elemet próbáltunk ki, annál nagyobb teljesítményre voltunk képesek. A legtöbb csapathoz képest csökkentettük a távolságot.” Boullier szerint a McLaren akár erősebb szezont is futhatott volna 2016-ban: „Jobbak lehettünk volna, hiszen a nyarat követően visszaestünk, de már nagyon korán átálltunk a 2017-es fejlesztésekre.

Stoffel Vandoorne megítélése is nagyon magas volt akkor. „Alonsóval és Stoffellel egyértelműen élversenyzőink vannak. Vandoorne is a legjobbak közé tartozhat. Én Stoffelt egy lapon említeném Michael Schumacherrel, Lewis Hamiltonnal vagy Ayrton Sennával”.

Fernando Alonso is nagyon bízott benne, hogy a 2017-es McLaren-Honda az eddigi legversenyképesebb lesz és minimális célnak a dobogóért való küzdelmet jelölte meg, egy évvel későbbre, távlati célnak pedig a lehetséges világbajnoki célért harcolt volna. Ennek esélye rettentő halovány lett azóta.

A McLarent a negyedik erőnek hitték januárban


Nézzük, január végén a fogadóirodák milyen esélyt adtak a pilótáknak. Egyértelműen Lewis Hamiltont tartották fő esélyesnek, 2,2-es oddsszal lehetett rá fogadni. Max Verstappenben és a Red Bullban nagyon bíztak, ugyanis 3,75-ös szorzóval ő lett a második, Valtteri Bottas pedig megosztott harmadik Daniel Ricciardóval 5,0-s szorzóval. A Red Bullal mellélőttek, ahogy a Ferrarival is, ugyanis jóval a Red Bull mögé taksálták. Sebastian Vettel csak az ötödik helyet szerezte meg, ráadásul 15-szörös oddsszal, a hatodik pedig Fernando Alonso lett (ezt nagyon nem találták el). Kimi Raikkönen és Stoffel Vandoorne fért még be a nyolcba. A legkisebb esélyt Marcus Ericssonnak adták a bukik, 101-szeres pénzt lehetne nyerni, ha valaki rá fogadott. Jó eséllyel nem fog megtörténni.

Lewis Hamiltonnal kapcsolatban igazuk volt, igaz, viszonylag kockázatmentes jóslat, hogy a világbajnoki címért harcol a brit, 2007 óta összesen két olyan év volt, amikor nem szólhatott bele a végső sorrend alakulásába. A Ferraritól túl keveset, a Red Bulltól pedig túlságosan sokat vártak, a McLarent pedig a negyedik erőnek sejtették akkor, pedig jelenleg még a 9. helyért is meg kell küzdeniük.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: