DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Jósda: Kiket rúgnak ki az idén?

Nyolcrészes minisorozatunk hatodik epizódjában megjósoljuk, kik azok a versenyzők, akik a szezon végén már útilapuból eszik a hamuba’ sült pogácsát – Titeket is ugyanerre biztatunk, várjuk a véleményeket!

Teljes gőzzel hangolunk a szezonnyitóra, minisorozatunkban a szezon legfontosabb kérdéseit próbáljuk előre megválaszolni, s arra biztatunk Titeket is, hogy nézzetek bele a kristálygömbötökbe, a kommentek közt ti is válaszoljatok a feltett kérdésre. Összesen nyolc témában próbáljuk megjövendölni, mit várhatunk az előttünk álló évtől, melyek közül az első itt található, a második itt, a harmadik itt, a negyedik itt, az ötödik itt, a hatodik kérdés pedig itt látható:

Lesz szerinted versenyzőcsere a szezon közben? Ha igen, kinél?

Balogh Tamás: Nem, nagyon erős az idei mezőny, még Danyiil Kvjat is összeszedi magát a tavaly év eleji események után, Fernando Alonso pedig annak ellenére kitart a McLaren-Honda mellett, hogy a pontszerzésre is alig lesz esélye – sőt, olykor még a célba érésre sem.

Berta Kitti: Ha a McLaren valóban vakvágányon jár, el tudom képzelni, hogy Fernando Alonsónak már szezon közben elege lesz, és pihenőt kér a csapattól.

8-alonso



Bognár Viktor: Bár eltűntek a kiscsapatok, akiktől erre mindig lehetett számítani, szerintem lesz, akár kettő is. A Red Bullnak valószínűleg nem fog kelleni sok, hogy beültesse Pierre Gasly-t abba a Toro Rossóba, és ilyen-olyan módon egyszer Wehrleinnak is pont annyira fog becsípődni a dereka, hogy lehetővé tegye Antonio Giovinazzi debütálását.

Czinege Ádám: Csak extrém esetben tudok elképzelni versenyzőcserét 2017-ben. Sok átigazolás történt a tavalyi szezon végén, így sok pilótának új csapatba kell beilleszkednie, és nem hiszem, hogy bárki is fog olyan gyenge teljesítményt nyújtani, amiért mást ültetnének a helyére.

Dezső Attila:Meglepetésszerű nem lesz, beugrásból számítok egy-kettőre, akár kívülről, akár mezőnyön belül: pl Sainz mehet a Red Bullhoz, Giovinazzi Wehrlein vagy Ericsson helyére, stb.

5-wehrlein2

Gellérfi Gergő: Azt mondanám, hogy lesz, méghozzá azért, mert három helyen is látok rá esélyt. A legerősebb tippem az, hogy az év végén egészen biztosan lapátra kerülő Kvjat elküldésével nem várja meg a szezonzárót a Toro Rosso, főleg ha Gasly a várt eredményeket hozza Japánban. Palmer helye nagyban függhet a Renault angol-francia belháborújától, s Gasly adott esetben akár itt is jelölt lehet – de ne feledkezzünk meg a lesben álló Szergej Szirotkinról sem. A hármas számú „esélyes” nálam a McLaren, nem lepődnek meg nagyon (csak egy kicsit), ha az évet már a Vandoorne-Button kettőssel fejeznék be…

Gobodics Tamás: Szerintem nem lesz, mert ahol esetleg a várható teljesítmény alapján számítani lehetne erre, ott más okok miatt nem fogják kidobni az adott pilótát – leginkább a háttere miatt, vagy azért, mert nagyon bíznak benne és nem fogják fél szezon után feladni a projektet. Plusz szerintem sehol nincs most „tartalékban” olyan tehetség, mint Ocon, vagy Vandoorne, illetve a Red Bullnál sincs miért cserélni házon belül. Na jó, ha Vettel mondjuk Whiting után küldi Marchionnét, jöhet éppen Giovinazzi… vagy ha Ocon veszik bele Wolffba, majd jól megcserélik Wehrleinnal… nem, szerintem nem lesz.

Kármán Zoltán: Ha Kvjat gyengén kezd, lehet, hogy nem lesz türelmes a Red Bull, s talán még Palmernél rezeghet a léc, tavaly nem volt túl meggyőző.

3-str

Mészáros Sándor: Nem vagyok róla meggyőződve, hogy lesz versenyzőcsere, mert nincsenek látványosan gyenge láncszemek. Akik neccesek, azok pedig védettséget élveznek üzleti okok miatt…

Strommer Benjamin: A 2017-es felállásban nehéz gyenge pontot találni, de így sem hiszem, hogy nem történik legalább egy változás a szezon során. Az ilyenekben leggyakrabban a kicsi, mezőny végi csapatok érintettek, épp ezért a Saubernél tudom leginkább elképzelni ezt a forgatókönyvet. De azt sem zárom ki, hogy amennyiben Stroll vagy Palmer messze elmarad az elvárásoktól, idő előtt búcsút int nekik csapatuk – vagy Danyiil Kvjatnak (akinek Toro Rossónál marasztalása is sokakat meglepett) lesz része egy nagyon kellemetlen deja vu-ben.

Összegzés: A többség úgy hiszi, hogy legalább egy szándékolt vagy kényszerű csere lesz a szezon során – utoljára még 2008-ban múlt el év ilyesmi nélkül. A gyenge pontoknak Kvjat és Palmer tűnnek (esetleg Stroll, bár őt pénze védi), de az is felmerült többünkben, hogy Fernando Alonsónak év közben lesz elege az évek óta tartó kínlódásból.

palmer_allo

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: