DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Hivatalos: Állórajt jön a safety car-fázisok után

Azok után, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetség belengette az átalakítást, mostanra biztossá vált, hogy állórajtok követnek minden egyes biztonsági autós szakaszt az F1-es futamokon.

Az F1-es bizottság, és a Motorsport Világtanács múlt heti ülésén több fontos döntés is született, melyek már az Ausztrál Nagydíjtól kezdve a versenyek izgalmasabbá válását szolgálhatják. Sokak örömére a versenybírók ezentúl elnézőbbek lesznek a pilótákkal a különböző incidensek esetén, és csak akkor róhatnak ki rájuk büntetést, ha teljes mértékben meg vannak győződve azok vétkességéről. Az FIA megváltoztatta a rajtprocedúra menetét is: az eddigi tizenöt helyett most már csak tíz perc áll a versenyzők rendelkezésére, hogy elhagyják a bokszutcát, és elfoglalják helyüket a rajtrácson.



Egy másik komoly változás szintén a rajtráccsal kapcsolatos, igaz, más viszonylatban. A sportág 67 éves történetében megszokott volt, hogy a rajt a versenyek legizgalmasabb pillanata, hiszen a pilóták itt állnak legközelebb egymáshoz, az első métereken történik a legtöbb esemény és helycsere. Eddig az is bevett szokásnak számított, hogy a biztonsági autós fázisokat követően a versenyzők – ha a safety car elhagyta a pályát – akkor újra versenytempóra kapcsolhattak, és a zöld zászló mellett folytathatták a versenyt.

2017-től azonban mindez megváltozik, hiszen az új sportszabályzat 39.16-os cikke kimondja, hogy ha a biztonsági autó visszatér a bokoszutcába, minden autónak fel kell sorakoznia a rajtrácson, addigi pozíciójuknak megfelelően, úgy, ahogyan azt a verseny kezdetén tennék. A pilótáknak ezt a procedúrát minden egyes safety car-fázis esetén meg kell ismételniük, mely várhatóan fokozni fogja az izgalmakat, és több nézőt fog a képernyők elé vonzani.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: