DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 3. hétfő
F1

Ecclestone két rövidebb versenyt szeretne vasárnaponként?

Az F1 ura szerint változnak a nézői igények, s a száguldó cirkusznak is alkalmazkodnia kell ehhez: úgy véli, két 40 perces futam jobban lázba hozná a rajongókat, mint a mostani hosszabb verseny.

Számos autósportban jellemző, hogy hétvégenként nem egy hosszabb, hanem két rövidebb versenyen küzdenek meg egymással a pilóták: elég csak például a túraautó-világbajnokságra gondolni. A Formula-1-ben azonban az 1950-es indulás óta egy futamot rendeznek egy nagydíjhétvége során, s bár többször is felmerült már, hogy ezen változtatni kellene, mindezidáig nagy ellenállásba ütközött a tervezett reform. Bernie Ecclestone viszont, úgy tűnik, a szabálykönyv kihajításával együtt a versenyek lebonyolítása formátumát is átgondolná – ráadásul mindehhez a megszakítások miatt sokat kritizált Brail Nagydíj hozta meg az ihletet számára:

„Az emberek sokkal rövidebb ideig tudnak odafigyelni valamire, és rengeteg sportág éppen ezért igyekszik bevezetni rövidebb formátumokat” – idézi Ecclestone szavait a Sunday Times. „A televíziós nézettségek megugrottak a múlt heti Brazil Nagydíj során. Hosszú versenyünk volt a heves eső miatt, és volt néhány baleset, de ez a piros zászlók miatt két rajtot eredményezett, az emberek pedig bekapcsolódtak.”

brazil-2016-leallas-dppi



„Felül kell vizsgálnunk a hagyományos egyfutamos formátumot. Két 40 perces verseny, amelyek között lenne egy 40 perces szünet, ahol a pilótákat meg lehetne interjúvolni, s az autókon is dolgozhatnának, nézőket vonzana, és a tévétársaságok, a szponzorok is imádnák. Az autók ugyanúgy szombaton kvalifikálnának az első versenyre, ahogy eddig, annak eredménye pedig meghatározná a második futam rajtsorrendjét. A könnyebb és gyorsabb autók kicsit felkavarnák a dolgokat.”

„De nem tudom, van-e elég bátorságunk változtatni. Az idők ugyanakkor változnak, és muszáj megvizsgálnunk ennek a lehetőségét. Az összes amerikai sportba bele vannak építve a szünetek, mert az amerikai közönség nem tud sokáig koncentrálni. Úgy nőttek fel, hogy minden 15 perces szakaszokból áll a tévében, az emberek pedig mindenhol egyformák” – vélekedett a száguldó cirkusz első embere.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: