DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 5. vasárnap
F1

Red Bull: Vissza a kavicságyakat!

Az F1-es Mexikói Nagydíj egyes kanyarjában látottak tovább erősítették azok véleményét, akik úgy gondolják, hogy ideje lenne visszatérni a klasszikusabb bukótér-megoldásokhoz.

A vasárnapi rajtnál Lewis Hamilton és Nico Rosberg, a verseny végén pedig Max Verstappen vágta át az ominózus kanyart, komoly visszhangot kiváltva a megmozdulásokkal. Ezt látva sokaknak eszébe juthatott Bernie Ecclestone korábbi gondolata, mely szerint a kanyarokba épített falakkal kellene megakadályozni, hogy a pilóták előnyt szerezzenek a pályalevágással, a 85 éves üzletember ötlete pedig támogatóra is talált Daniel Ricciardo személyében.

Jacques Villeneuve kicsúszása a 2005-ös Maláj Nagydíjon


A Mexikóban végül harmadik helyen záró ausztrál továbbra sincs megelégedve a pálya határainak jelenlegi kijelölésével, és jobban szeretné, ha kavicságy szegélyezné azt. „Azt kell mondjam, nagy rajongója vagyok a kavicságyaknak”- idézte őt a Crash.net. „Ez valódi visszatartó tényező, mert ha keresztülvágsz rajta, és ha nem is veszítesz sok időt, a hűtőd akkor is telemegy mindenféle anyaggal, így ez büntetésként fogható fel. Nem szeretem, hogy egy pilóta elfékezi magát, hibát vét, majd átvágja a kanyart és ugyanúgy folytatja tovább. Ha a futam elején hibát vétesz, rengeteg autóval körülötted, meg kell fizetned az árát.”

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke egyetért pilótájával. „Bernie véleménye, hogy falakat kell tenni oda, csak a skála egyik végét jelenti” - mondta a brit. „Az biztos, hogy hatalmas vita törne ki a kavicságy miatt, hiszen komoly időveszteséget jelent, ha kicsúszol, vagy akár az egész versenyed is oda lehet emiatt. Az biztos, hogy valami hasonlót kellene tenni az olyan kanyarokba, mint a mexikói egyes, hiszen a kavicságy sokkal ’ijesztőbb’, mint a széles, leaszfaltozott bukóterek. Persze továbbra is folyik a vita arról, hogy Max megmozdulása miért volt másabb, mint Lewisé Monte Carlóban. Egyedül a bírák kezében a döntés joga, de kavicságy esetén mindenki ugyanúgy megfizetne a megmozdulásokért.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: