DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 18. szombat
F1

Melyik volt 2015 legsikeresebb autós nemzete?

Az F1-ben egy brit úriember tarolt 2015-ben, az összes FIA-sorozatot összehasonlítva viszont nem az Egyesült Királyság volt az esztendő legsikeresebbje. Magyarország ismét a győztesek között!

Az FIA hivatalos magazinja készített egy összegzést a nemzetközi szövetség által szervezett világbajnokságokról, a Formula-1-ről, a WRC-ről, a WEC-ről (LMP1), a WTCC-ről és a ralikrossz-vb-ről – egészen pontosan az azokban érintett országokról.

Összesen 41 ország kapott szerepet legalább egy sorozatban az említettek közül, közülük hét (Bahrein, Kanada, Malajzia, Monaco, Katar, Szingapúr és Törökország) csak versenyrendezőként, míg további harmincnégy, köztük természetesen Magyarország legalább egy versenyzőjéért szoríthatott az említett szériák valamelyikében.

kubica_olasz_d_1



A legváltozatosabb mezőnyt a WTCC vonultatta fel, hiszen 15 különböző ország pilótái képviseltették magukat legalább egy verseny erejéig a szériában, de a WRC (14), valamint a WEC és az F1 (13-13) sem sokkal maradt el mögöttük – a ralikrosszosok e tekintetben kissé kilógnak a többiek közül, hiszen csak kilenc országból érkeztek a legjobbak.

A legtöbb versenyzőt a britek és a franciák adták e szériáknak 17-17-tel, majd következtek a németek 14-gyel – e három nemzet mondhatta el magáról, hogy mind az öt sorozatban képviseltette magát. A svédeket a ralikrosszos (9-ből 7), míg a svájciakat a WEC-s (7-ből 7) különítményük repítette a lista élmezőnyébe. Érdemes még kiemelni az oroszokat, akiknek mindössze négy világbajnoki pilótájuk volt, ám négy különböző szériában – egyedül a ralikrosszosok közt nem szerepelt egy versenyzőjük sem.

Nemzetiségenként ennyi versenyző szerepelt öt világbajnoki FIA-sorozatban – az F1, WRC, WEC, WTCC és WRX szériákban

A 34, versenyzővel rendelkező ország közül tizenhárom örvendhetett futamgyőzelemnek, köztük természetesen Magyarország – Kínához, Portugáliához és Argentínához hasonlóan a mi himnuszunk is kizárólag a WTCC-ben hangzott el a vizsgált sorozatok közül. Jose Maria Lopez 10 győzelme egyébként a 4. legsikeresebb nemzetté tette az argentint ebben a tekintetben a franciák, a németek és a britek mögött.

A franciák 23 sikere négy különböző helyről jött össze, hiszen csak az F1-ben nem sikerült nyerniük: a WRC-ben Ogier nyolc, a WTCC-ben Muller és Loeb összesen tíz, a WEC-s Treluyer és Dumas összesen három, míg a WRX-es Jeanney két győzelmet szorgoskodott össze. A németek sikereit a WEC-s különítmény (Lotterer, Bernhard, Hülkenberg, Lieb) és az F1-esek (Vettel, Rosberg) szállította, míg a briteknek Hamilton tíz F1-es sikere mellett Nick Tandy (Le Mans) és Kris Meeke (WRC) szerzett dicsőséget.

Argentínát Svédország (WRX: Hansen 3, Kristoffersson 1, Ekström 1, Larsson 1) követi, majd jön Új-Zéland (WEC: Hartley 4, Bamber 1) és Norvégia (WRC: Mikkelsen 1, WRX: Solberg 3, Bakkerud 1), utánuk a négy sikert jegyző Finnország (WRC: Latvala 3, WRX: Heikkinen 1) és Ausztrália (WEC: Webber 4), majd Svájc (WEC: Fässler 2, Jani 1) a már említett Portugália (WTCC: Monteiro 2), valamint Kína és Magyarország.

 

A szerepet vállaló országok listája:

Jelmagyarázat fentről lefelé: versenyzők; futamgyőztesek; versenyrendezés.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: