DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

Charlie Hebdo: Félárbocon a Le Mans-i zászló

Az autósport világát is megrázta a tegnapi párizsi tragédia – versenyzők, sportvezetők, F1-es újságírók egy emberként reagáltak a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni borzalmas terrortámadásra.

Mint az közismert, január 7-én délelőtt fél tizenkettő körül két fegyveres tört be a Charlie Hebdo című francia szatirikus lap párizsi szerkesztőségébe, ahol tizenkét embert, köztük nyolc újságírót megöltek, s tizenegy másikat megsebesítettek.

A tragédiát követően rengeteg reakció érkezett a világhálón az autósport világán belülről is a történtekre. Romain Grosjean a következő üzenetet osztotta meg a Twitteren: „Katasztrófa... Minden gondolatommal a Charlie Hebdo szerkesztőségével és családjaival vagyok. Horror.” Honfitársa, Charles Pic hasonló üzenete mellé a #Libertedelapresse, azaz „sajtószabadság” hashtaget tette. A tavaly a GP3-ban versenyző Carmen Jorda pedig ezt írta: „Nagyon szomorú hírek... Hol a véleménynyilvánítás szabadsága??”

aco_zaszlo



A Le Mans-i 24 órást szervező ACO félárbocra engedte a zászlót a legendás versenypálya mellett az áldozatok tiszteletére. A verseny hivatalos honlapján is megemlékeztek a meggyilkolt újságírókról, akik egyike sajátosan kötődött a legendás futamhoz:

„A maga merész és provokatív módján a Charlie Hebdo is hozzájárult a Le Mans-i 24 órás verseny történetéhez. 1998-ban Georges Wolinski, a lap szerkesztősége elleni tegnapi támadás tizenkét áldozatának egyike alkotott egy art car-t a versenyre: a 68-as rajtszámú Porsche 911 GT2-t, melyet Herve Poulain, Jean-Luc Maury-Laribiere és Eric Graham vezetett. A 20. helyen végeztek.”

wolinskiartcar

Az F1 korábbi orvosa, Gary Hartstein egy mondattal reagált a terrortámadásra: „A szabadságunk fontosabb számunkra, mint a ti kegyetlenségetek.” A rendszerint humoros tweeteket posztoló Badger GP ma délután a szokottnál jóval komorabb volt: „A nap fontos üzenetei #JeSuisCharlie #ForzaJules #KeepFightingMichael. Mindannyiótoknak békés csütörtököt kívánunk.”

A két jól ismert hashtag mellett a tragédia áldozataira emlékező #JeSuisCharlie (azaz „én vagyok Charlie") látható, melyet sokan mások is megosztottak. Így például a közismert autós újságíró, Joe Saward is, aki egyetlen szót fűzött hozzá az alábbi képhez: „Bastards”.

jesuis

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: