DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Formula-értékelő – Az év újonca

A Formula.hu évértékelő sorozatának ötödik részében a 2014-es esztendő F1-es újoncai következnek soron. Ki volt a legjobb az idén? Kvjat? Magnussen? Esetleg valamelyik Caterham-versenyző?

Nagy szezonértékelő cikksorozatunk ötödik részében következnek a zöldfülűek. A szezon elején három újonc versenyző állhatott fel a melbourne-i rajtrácsra: Kevin Magnussen a McLaren, Danyiil Kvjat a Toro Rosso, Marcus Ericsson pedig a Caterham színeiben. Utóbbi csapathoz egy-egy futamra a háromszoros Le Mans-győztes Andre Lotterer és a WSR-es Will Stevens is beugrott, így összesen öt jelöltből választhattuk ki, hogy ki volt az év újonca 2014-ben.

Kvjat_d



Bognár Viktor: 2014 nem az azonnal berobbanó sztárújoncokról szólt, mondom ezt Magnussen debütáló dobogója ellenére is, hiszen a dán Melbourne után már csak árnyéka volt önmagának, és a versenyeken gyakran elveszettnek tűnt, a csaták többségéből így vagy úgy a rövidebbet húzva. Kvjat elé került, akinek a szezonját a rengeteg meghibásodás és Jean-Eric Vergne gyakori bombaformája miatt ugyan nehéz objektíven szemlélni, de nem véletlenül volt vele elragadtatva az anyacsapat. Andre Lotterer pedig ugyan csak egyetlen teljesített versenykörig jutott, de amit a Belga Nagydíjon addig a pontig csinált, az kalapemelést érdemel.

1. Danyiil Kvjat
2. Kevin Magnussen
3. Andre Lotterer

magnussen_nyild

Borbás Bálint: Bár Kevin Magnussen idén a huszáros kezdés (dobogó élete első F1-es futamán) ellenére végül közel sem nőtt hamiltoni magasságokba F1-es újoncévében, ám összességében szerintem mégis ő nyújtotta a legimponálóbb teljesítményt az idei „új fiúk” közül. Danyiil Kvjatnak is voltak jó momentumai a Toro Rossóval, de a ponttermése a Jean-Eric Vergne-nyel való összevetésben azért hagyott némi kívánnivalót maga után. A 3. helyre őszintébbnek láttam senkit nem beírni, mivel a Caterham idén olyan gyenge erőt képviselt a mezőnyben, hogy ez alapján szerintem hiba lenne megítélni vagy összehasonlítani pilótáik teljesítményét. Jobb lenne inkább nagyvonalúan szemet hunyni idei vergődésük felett, és adni nekik még egy lehetőséget, egy olyan igazit.

1. Kevin Magnussen
2. Danyiil Kvjat
3. -

kvjat

Dezső Attila: Kvjat megítélésén sokat dobott a Red Bull-szerződés, de hiába maradt alul Vergne-nyel szemben, újoncként, igaz nem feltűnően, de megbízhatóan teljesített: néha megmutatta oroszlánkörmeit, de többre nem is predesztinálta az alatta lévő technika. Év elején biztosan Magnussen végzett volna a lista élén, de a dán szezon végére igencsak beleszürkült a mezőnybe, elég nagy kontrasztot mutatva torós kollégájával, akit katonai nyelven szólva kitüntettek, őt magát pedig kvázi lefokozták. Ericsson csak azért harmadik, mert több versenyen vett részt társainál, egyszerűen semmit nem mutatott.

1. Danyiil Kvjat
2. Kevin Magnussen
3. Marcus Ericsson

kvyat_sing_d

Fűzi András: Ahogy egy korábbi részben is írtam, Danyiil Kvjat egészen meglepett az érett versenyzésével. Kevin Magnussen a McLaren teljesítményének áldozata lett, de azért nem csinált nagy őrültségeket, Marcus Ericsson pedig szépen engedte el a lekörözőket...

1. Daniil Kvjat
2. Kevin Magnussen
3. Marcus Ericsson

magnussen_abu

Gellérfi Gergő: Bár az ausztráliai nagy durranást nem sikerült megismételnie, Kevin Magnussen így is az év újonca a szememben, nem csoda, hogy a McLaren ilyen sokat vacillált közte és Button közt, s végül nem is akarta teljesen elengedni a kezét. A második hely a dán mögött (vele szoros versenyben) Danyiil Kvjaté, akinek még bizonyítania kell azt, hogy kiérdemelte a Red Bull ülését, az viszont kétségtelen, hogy újonchoz képest dicséretes volt a teljesítménye. A harmadik pozícióba nálam Marcus Ericsson nem fér oda, a svéd egyszerűen nem F1-es szintű versenyző– sokkal inkább megérdemli ezt a helyet a mindössze egyetlen versenykört teljesítő Andre Lotterer, aki a Belga Nagydíj hétvégéjének egyik színfoltja volt, s az edzések első pillanatától kezdve hozni tudta azt a tempót, amit egy Caterhamtől el lehet várni.

1. Kevin Magnussen
2. Danyiil Kvjat
3. Andre Lotterer

magnussen_int_fp_d

Strommer Benjamin: Irreális lett volna azt elvárni Kevin Magnussentől, hogy a mezőny legrutinosabb, világbajnok tagját verje el, ráadásul balszerencséjére pont most érkezett Fernando Alonso a csapathoz, így visszaléptették tesztpilótának. Ennek fényében könnyű elfeledkezni arról, hogy ugyanez a dán versenyző élete első nagydíján a 4. rajthelyről indult a Hamilton-Ricciardo-Rosberg trió mögül, a futamon pedig dobogóra állt, mindössze a harmadik pilótaként az F1 elmúlt 40 évében, akinek ez sikerült! Kvjat kevésbé győzött meg, mint például a Red Bull vezetőit, az F1-ben maradáshoz bőven elégnek, a Red Bullba kerüléshez kevésnek érzem pár kilencedik és tizedik helyét, ami a maximumot jelentette debütáló évében. Ericsson néhányszor meglepetést okozott Kobayashihoz viszonyított eredményeivel, jövőre a Saubernél kiderülhet, mit tud igazából – habár ha a Marussia mellett a Caterham sem lesz ott a rajtrácson, az idén látottak alapján könnyen lehet, hogy a Sauber veszi át a stafétabotot rendszeres utolsóként.

1. Kevin Magnussen
2. Danyiil Kvjat
3. Marcus Ericsson

kvjat_magnussen_2014

Végeredmény: Ennél szorosabb tényleg nem lehetett volna a Magnussen-Kvjat csata a Formula.hu évértékelő szavazásán, hiszen a két versenyző holtversenyben hozta el az „év újonca” címet. A harmadik helyre tőlük messze lemaradva Marcus Ericsson került, aki egy hajszállal előzte csak meg a mindössze egy futamon induló Andre Lotterert.

1. Danyiil Kvjat és Kevin Magnussen 15-15 pont
3. Marcus Ericsson 3 pont
4. Andre Lotterer 2 pont

Az év pilótája: 1. Lewis Hamilton, 2. Daniel Ricciardo, 3. Valtteri Bottas
Az év csapata: 1. Mercedes, 2. Williams, 3. Red Bull
Az év meglepetése: 1. Daniel Ricciardo, 2. Williams, 3. Valtteri Bottas
Az év csalódása: 1. Lotus, 2. Kimi Raikkönen, 3. Ferrari
Az év újonca: 1. Danyiil Kvjat és Kevin Magnussen, 3. Marcus Ericsson

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: