DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

Max Mosley lenne az F1 megmentője

A kiscsapatok ügye miatt az Európai Unió jogi vizsgálatot indíthat a Formula-1-ben. Ha ez megtörténik, Max Mosley, az FIA 2009-ben leváltott elnöke szívesen segítene a sportnak.

Az idei év viharos volt a Formula-1 számára: a Marussia és Caterham a szezon közben kiszállt – utóbbi a fennmaradásért küzd –, három másik, a Sauber, Lotus és Force India anyagi nehézségekkel néz szembe. Nagyobb részt kérnének a sportág bevételéből, amelyből szerintük igazságtalan arányban részesülnek.

Állítólag egy brit politikus írt az Európai Bizottság versenybiztosának, és kért vizsgálatot a Formula-1-re, miután a kiscsapatok egy Bernie Ecclestone-nak címzett levélben kartellnak nevezték a nagyokat és az ő pártjukat fogó CVC-t, a többségi tulajdonost. A Formula-1 és az Európai Unió között ugyanis több évvel ezelőtt egy megegyezés született a verseny tisztaságáról, a politikus, Anneliese Dodds szerint ezt felrúgták.



A kiscsapatok helyzetén kívül az FIA sportban való új, egy százalékos tulajdonjogát is vizsgálhatják. A The Times arról számolt be, hogy a folyamat már előrébb tart, mint azt a legtöbben gondolnák. A Force Indiát, Lotust, Saubert és Marussiát is arra kérték, nyújtsanak be jogi beadványt. „Ami aggasztó az F1-re nézve, úgy tűnik, az EU tisztségviselői ügyiratot állítanak össze az elmúlt 18 hónapról” – írta a lap munkatársa, Kevin Eason. „Ha közbelépnek, azon lesznek, hogy a sport működésének minden mozzanatát mikroszkóp alá vessék.”

Max Mosley, aki 16 évig ténykedett az FIA elnökeként, arról beszélt, segítene a sportág tisztázásában, ha arra lenne szükség. „Ha az EU vizsgálódni kezd, ízekre szedhetnek mindent. Hízelgő a lehetőség, hogy ebben nekem is szerepem lehet. Jelenleg nem állok kapcsolatban senkivel, de minden tőlem telhető módon segítenék, ha minden részt vevő fél beleegyezne.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: