DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 22. vasárnap
F1

Ecclestone egyet is ért, meg nem is a csapatok kritikáival

A Force India, a Lotus és a Sauber levélben kért találkozót Bernie Ecclestone-tól, ám a FOM elnöke már válaszolt is az ügyfélautók érkezése miatt aggodalmaskodó F1-es csapatoknak.

A mezőny hátsó felének anyagi nehézségei nyomán ugyanis felmerült annak lehetősége, hogy gyors sebtapaszként valamilyen módon ügyfélautókat, vagy Super GP2-nek nevezett egyenautókat bocsájtsanak a kisebb csapatok rendelkezésére, ami lényegesen csökkentené a kiadásaikat a következő években. Az érintett három istálló azonban nem hajlik efelé, továbbra is szeretnének megmaradni konstruktőrökként, és az ügy megvitatására tárgyalást kezdeményeznek Bernie Ecclestone-nal az Abu Dhabi Nagydíj hétvégéjére. A 84 éves üzletember elfogadta a felkérést, de előtte a Press Associationnek már elmondta véleményét az üggyel kapcsolatban.

Dppi_00113014_490



„Mindannyian aláírtak egy szerződést. Pontosan tudták, hogy mit írnak alá, és hogy mennyi pénzt fognak kapni. Azt viszont nem tudjuk kontrollálni, hogy mennyit költenek. Ez itt a probléma. Egy üzletágban ez általában úgy működik, hogy az ember a bevételénél kevesebbet költ, különben nagy bajba kerül. Úgy tűnik viszont, hogy ezek a csapatok nem a normális üzleti modellt követik” - szúrt oda a privát istállóknak Ecclestone.

Ez azonban csak az egyik oldala az üzletember meglátásainak, hiszen más szempontból ő is egyet tud érteni a bajba jutottakkal. Egy közös pont bennük, hogy egyikük sem ragaszkodott az új V6-os hibrid hajtásláncokhoz, amelyeket a gyártók közel négyszeres áron kínálnak a tavalyi V8-asokhoz képest.

„Ezzel száz százalékban egyet értek. Én sohasem gondoltam, hogy a Formula-1-nek szüksége van ezekre a motorokra. Ne értsenek félre, elképesztő technológiát képviselnek, és hihetetlen, hogy ennyi üzemanyag felhasználásával mekkora erő leadására képesek. Viszont az utcai autók sohasem fogják használni ezt a rendszert, így a technológia csak a mérnökök számára érdekes, a csapatoknak már nem sokat segít” - mondta Ecclestone.

„Ezek a csapatok sem akarták ezeket a motorokat. Tehát azoknak az embereknek kellene változatlan áron adniuk őket, akik korábban erősen kampányoltak a bevezetésük mellett. Viszont ehelyett arra számítanak, hogy a fejlesztésbe ölt pénzeiket majd a motorokat megvásároló csapatoktól szerzik meg. Egyértelműen szükség van valamilyen költségcsökkentésre. Felesleges ennyi pénzt rááldozniuk, de persze a győzelem érdekében költenek ennyit. Mindazonáltal nem tűnik úgy, hogy eddig bárki is lépéseket tett volna a spórolás érdekében - még azok a csapatok sem, akik most panaszkodnak.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: