DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 22. vasárnap
F1

A kiscsapatok azonnali tárgyalásokat követelnek a Super GP2 ügyében

Az F1 kiscsapatai levélben fordultak Bernie Ecclestone-hoz annak érdekében, hogy már az Abu Dhabi Nagydíj hétvégéjén megtárgyalják a nemrég felkerült Super GP2 ügyét, valamint a bevételek elosztását.

Egy korábbi cikkünkben mi is hírt adtunk arról, hogy Bernie Ecclestone megszellőztette az úgynevezett „Super GP2”-tervét, amely annyiból állna majd, hogy a Forma-1 kiscsapatai továbbfejlesztett GP2-es autókat vegyenek igénybe, afféle ügyfélcsapatként.

Nos, ezt a lehetőséget maguk az érintettek élesen elutasítják, Bob Fernley, a Force India helyettes csapatvezetője levélben kérte meg Ecclestone-t, hogy a 2014-es szezon utolsó futamhétvégéjén mindenképp üljenek tárgyalóasztalhoz annak érdekében, nehogy másodrangúvá degradálódó ex-konstruktőrökké váljanak a jövőben, a Lotus-szal és a Sauberrel kiegészülve.



A Forma-1 kereskedelmi jogainak tulajdonosa múlt héten kifejtette, hogy nem hajlandó „Mikulás-szerepbe” kényszerülni, azaz ha rajta múlik, a kicsapatok nem fognak nagyobb részesedést kapni a sportág bevételeiből. A levélben, melyet minden F1-es csapat megkapott, ez állt:

„Múlt heti találkozásunk óta úgy tűnt, hogy az aggodalmaink meghallgatásra találtak, és megvan a lehetőség az eredményes párbeszédre, de most úgy tűnik, hogy a Forma-1 erősen halad az ügyfélautók, vagy a Super GP2 felé.” – írta Fernley a levélben.

„Tisztán látható, hogy a stratégiai csoportnak egyáltalán nem áll szándékában csökkenteni a költségeket. Ki szeretnénk hangsúlyozni, hogy elsődleges célunk a kiadások redukálása, az érdeklődés hiányának köszönhetően pedig a bevételek elosztását céloztuk meg.”

Fernley levelében megcáfolta, hogy a kiscsapatok problémái a hibás menedzsmentből fakadnának, valamint kiemelte, hogy FOM-tól kapott bevételek 70-80 százaléka az új motorok kifizetésére ment el. Szerinte a csapatok szenvedélye a sportág felé abból fakad, hogy önálló konstruktőrként működhetnek, és csak a pénzügyi szabályozás jelenthet mentőövet az F1 számára.

„Azok a problémák, amelyekkel szembesülünk a pénznek köszönhetőek, amelyek csakis a financiális szabályozások által oldhatóak meg. Közös érdekünkben, és a sportág fenntartható jövőjéért egyenlőbb elosztás megvalósítását javasoljuk.”

Az üzenetben személyesen szólította meg az F1 vezetőjét és a részvényeseket: „Tisztelettel kérem önöket, hogy a hétvégén szakítsanak időt arra, hogy találkozzanak Monishával, Vijay-jel, Gerarddal valamint velem, a javaslat megvitatása és a megegyezés érdekében.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: