DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 16. hétfő
Egyéb

Nagy összegekért keltek el az F1-es pilóták autói

Több versenyző autója is eladósorba került az utóbbi hónapokban, a járművek pedig hatalmas pénzekért kerültek új gazdához. Az okok változatosak, van aki profitot szerzett, mások jótékonykodtak.

Úgy tűnik tendencia lett abból, hogy az F1-es pilóták használtautói új tulajdonosokhoz vándorolnak. 2021-ben még Sebastian Vettel nyitotta a sort, miután úgy döntött, hogy nagytakarítást tart a garázsában. Akkor összesen nyolc darab sportautótól vált meg, egészen pontosan öt Ferraritól, két Mercedestől és egy BMW-től. Ezek között voltak olyan darabok is, melyeket maga vásárolt, de néhány egyedi, külön neki szánt típust is tartalmazott a lista. A német biztosan jelentős összegekkel gazdagodott, miután az autók ára 175 000 és 725 000 font között mozgott.

A következő nagy eladásra Valtteri Bottas révén került sor. Ő egy Mercedes-AMG GT-S típusú géptől szeretett volna megválni, amibe az előző év májusában már sokan azt látták bele, hogy távozik a német márkától, ám az eredeti indok egészen más volt. A finn ezzel a Lahtiban található Pippo nevű gokart pályát akarta kisegíteni hazájában, melynek a túléléséhez egy jelentős anyagi támogatásra volt szükség. A vevő végül duplán jól járt, hiszen a 190 000 eurós (körülbelül 65 millió forintos) vételár tartalmazott egy gokartos napot is, melyet Bottas tartott személyesen.  




Az újdonsült világbajnok, Max Verstappen is jótékonykodni szeretett volna nemrégiben és ő sem egy gyenge autót választott ehhez. A holland még december végén határozott úgy, hogy tovább értékesíti a saját tulajdonában lévő Honda Civic Type R-t, a befolyt összeg pedig a Wings for Life nevű alapítványt illette. A CarNext oldalán meghirdetett licitre közvetlenül karácsony előtt került sor, így valaki biztosan szép ajándékkal gazdagodott az ünnepekre, igaz azt nem tudni pontosan mennyiért. A hírek szerint az autó ára 37 550 dollárról, vagyis átszámítva több mint 11 millió forintról indult.

Szintén a jótékonyság volt a cél annál az árverésnél, ami a németek legendája, Michael Schumacher egykori szolgálati autóját hivatott eladni. A hétszeres világbajnok 2006-ban ugyan a Ferrari pilótájaként jelentette be visszavonulását, négy évvel később azonban mégis visszatért, mégpedig a Mercedes színeiben. Kezdetben egy 2010-es gyártású Mercedes C63 AMG Estate volt a társa, a kombi pedig a létező összes extrával fel volt szerelve. Ezt nemrégiben a Bonhams aukciósház bocsájtotta licitre, az aukcióra pedig február 3-án kerül sor.

Sokat nem volt használva, miután alig 152 ezer kilométer került bele, Schumacher után egy svájci tulajdonosa volt, végül egy német mérnökhöz került. Az aukció előtt még egy átfogó vizsgálatra is elvitték az egyik Mercedes-Benz márkakereskedésbe, így a vevő biztos lehet majd abban, hogy minőségi termékhez jut. A becslések szerint 110 ezer dollárért, körülbelül 35 millió Ft-ért kelhet el.

Vannak persze olyan emberek is, akik a saját pénztárcájukat vastagították. Idén januárban Lewis Hamilton például egyik nagy kedvencétől, a lila színű Pagani Zonda 760LH-tól vált meg, amely a garázsa egyik különlegességének számított. Az LH rövidítés jelzi, hogy egyedi darabról van szó, mely manuális sebességváltóval rendelkezik és állítólag hétszeres áron, 10 millió euróért talált új gazdát, így tehát jelentős profitot tehetett zsebre.  

Hasonlóan gondolkodott Kimi Raikkönen is, a 2007-es világbajnok nem sokkal azt követően, hogy lezárta F1-es karrierjét, 1,8 millió euróért kínálta eladásra a Ferrari F12 TDF-jét. A jégember korábbi autója nagyon ritka példány egy Ferrari F12 TDF V12-es motorral van felszerelve, durván 800 lóerőre képes, és valamivel kevesebb, mint 800 darabot gyártottak belőle az egész világon. Mivel máig ő a Ferrari utolsó világbajnoka, így állítólag az olaszokkal való jó kapcsolat egyik jele volt, hogy rendelkezhetett egy ilyen csodálatos gépezettel.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: