Steward
Bognár Viktor
DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2020. október 24. szombat

Peterson

Retro - Egy halál utórezgései

Az 1978-ban ezen a napon rendezett F1-es futam Watkins Glenben finoman szólva sem tartozott a legjobb hangulatban zajló nagydíjhétvégék közé. A sport bűnbakot keresett Ronnie Peterson haláláért.

részletek

Retro - A legnagyobb svéd reménység tragédiája

1978-ban balesettel kezdődött az F1-es Olasz Nagydíj, melyet botrány, egymásra mutogatás, de mindenek előtt a bajnoki címre esélyes Ronnie Peterson szeptember 11-i tragédiája követett.

részletek

Retro – Egy sokáig várt futamgyőzelem

A tragikus sorsú Ronnie Petersont a legjobb F1-esek egyikének tartják, akik sosem lettek világbajnokok. Első győzelmére bőven kellett várnia, mígnem egy júliusi napon megtört a jég.

részletek

Retro – A svéd zseni teástálcával

A maga idejében a leggyorsabb F1-es pilóták közé sorolták, bár vb-címet nem tudott nyerni. Ronnie Petersont általában a Lotusszal társítják, mi azonban a March színeiben töltött első éveit idéztük fel, amikor nem akart összejönni a győzelem.

részletek

1971 – Az emlékezetes szezonok sorából

Üljünk be ismét az időgépbe, és az emlékezetes évadok után nyomozva állítsuk be a célidőszakot 1971-re. Abban az évben történt, hogy kilépett a testépítés világszínpadára Arnold Schwarzenegger.

részletek

Retro – A vád: emberölés

1981-ben ezen a napon különös tárgyalást rendeztek egy milánói bíróságon: egy F1-es pilóta került a vádlottak padjára társa halála miatt, melyért többek közt egy világbajnok is őt tett felelőssé...

részletek

Retro - Tragédia a Fuji lábánál

A Fuji Speedway második versenye az elsőhöz hasonlóan szintén történelemkönyvekbe írta magát, igaz, negatívan: egy komoly baleset következtében ketten is életüket vesztették.

részletek

Retro – Amikor az F1 elvesztett egy országot

Az 1970-es évek második felében Svédország egyre jelentősebb tényezővé vált a királykategóriában, ám két tragédia pillanatok alatt leradírozta a skandináv nemzetet a száguldó cirkusz térképéről.

részletek

Retro – Elátkozott monzai vasárnapok

A megszokottól eltérő módon ezúttal nem egy, hanem négy különböző évfordulót idézünk fel Retro-rovatunkban: szeptember 10. ugyanis négyszer is halálosnak bizonyult a Sebesség Templomában.

részletek

Retro - Ajándékgyőzelem az ajándékozónak

1973-ban ezen a napon rendezték azt az Osztrák Nagydíjat, amelyen a győzelem létfontosságú volt Emerson Fittipaldi számára ahhoz, hogy esélyes maradjon a bajnoki címre. Ám a segítség is hiábavaló volt.

részletek

Retro - Peterson utolsó győzelme az esőben

Piros zászló, összeadott idők, számos kiesés, kizárások és máig az utolsó svéd F1-es futamgyőzelem. A régi Österreichring sok-sok évvel ezelőtt emlékezetes versenyt produkált.

részletek

Egy tökéletes F1-es autó: Lotus 79 wing car

„Ha nem lehetünk gyorsabbak az egyenesben, azok leszünk a kanyarokban!” – mondta Colin Chapman, s olyan autót épített, amely ellen esélye sem lehetett egyetlen riválisnak sem.

részletek
Olvastad már?