DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2023. december 9. szombat

Clark

Tényleg ez minden idők legdominánsabb F1-es szezonja?

Az elmúlt napokban rengeteg szó esett Verstappen történelmi sorozatáról: hol helyezkedik el a holland szezonja minden idők legdominánsabb éveinek sorában?

részletek

Podcast: TOP10 – A legdominánsabb bajnokok

Hol helyezkedik el Verstappen idei éve a legnagyobb dominanciát mutató szezonok listáján? Melyik volt számszakilag Hamilton legerősebb idénye? És kik mutatták a legnagyobb fölényt az F1 történetében?

részletek

Grand Slam: Verstappen elit klubban

Sorozatban harmadik győzelmét aratta Max Verstappen Ausztriában, 32 pontra növelve előnyét az összetettben Lewis Hamiltonnal szemben. De a győzelem mellett egy illusztris klub tagja is lett a holland, többek között a brithez csatlakozva: a Grand Slam győztesekhez. A történelem során mindössze 25 versenyző volt képes elérni, hogy az első rajthely után, a versenyt végig vezetve nyerjen, és közben övé legyen a versenyben futott leggyorsabb kör is. A Formula1.com gyűjtése alapján nézzük, Maxen kívül kiknek sikerült még ez a bravúr.

részletek

Stewart nem akarja kisebbíteni Hamilton érdemeit, de…

Finomította múltkori nyilatkozatát a háromszoros F1-es világbajnok, de kitart amellett, hogy képtelenség megmondani, ki minden idők legjobb versenyző: számára továbbra is Fangio és Clark az etalon.

részletek

A legenda Senna elé helyezi Prostot

Mindig örök kérdés lesz a Formula-1-ben, hogy ki a legjobb pilóta jelenleg és ki volt a legjobb a múltban. Ennek megválaszolása meglehetősen szubjektív, de Prost és Senna neve gyakran elhangzik.

részletek

Ők voltak Spa-Francorchamps királyai

Ha végigtekintünk a legendás F1-es pálya történetén, négy versenyző emelkedik ki közülük - az ő spái győzelmeikre tekintünk vissza.

részletek

Retro – Sosem tesztelte, mégis megnyerte

Jim Clark hőstettei számos Retro-cikkre lennének elegendők. A Holland Nagydíj 1967-ben egy volt közülük: ezen a versenyen debütált a Lotus 49 a Cosworth DFV motorral, melyet azonban Clark sosem vezetett.

részletek

F1-es bajnokok, ha Indianapolisba mennek...

Fernando Alonso lesz a 10. egykori világbajnok, aki májusban elindul az autósport egyik leghíresebb versenyén - de mire mentek elődei a két és fél mérföldes oválon?

részletek

Retro – Kizárták, autót váltott, nyert

A csapaton belüli autócsere bevált szokás volt az F1 hőskorában: olyan furfangosan azonban talán senki sem használta ki ezt a lehetőséget, mint Jim Clark, aki úgy győzött Mexikóban csapattársa autójában, hogy előtte diszkvalifikálták a nagydíjról.

részletek

Amikor egy pilóta uralta az F1-et

Megvizsgáltuk azokat az éveket, melyekben egy pilóta magasan a többiek fölé nőtt, hogy kiderüljön: Schumacheré, Fangióé, Vettelé, Clarké, Hamiltoné vagy Ascarié volt a legdominánsabb győzelem.

részletek

Retro – A 16 hengeres motor győzelme

Jim Clark utolsó pillanatban meghozott döntése domináns, mindenkit leköröző győzelmet hozott 1966-ban ezen a napon, de ellenfelei botlásán is múlott, hogy ennyire ellenállhatatlannak tűnt a BRM különleges erőforrása.

részletek

Retro - Győzelem Jim Clark emlékére

Gyászos hangulatban érkezett meg az F1 mezőnye a jaramai Spanyol Nagydíjra 1968-ban ezen a napon, de a kiesésekből profitáló Graham Hill legalább némi örömöt is csempészett a Lotus hétvégéjébe.

részletek