DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 27. szombat
Retro

Grand Slam: Verstappen elit klubban

Sorozatban harmadik győzelmét aratta Max Verstappen Ausztriában, 32 pontra növelve előnyét az összetettben Lewis Hamiltonnal szemben. De a győzelem mellett egy illusztris klub tagja is lett a holland, többek között a brithez csatlakozva: a Grand Slam győztesekhez. A történelem során mindössze 25 versenyző volt képes elérni, hogy az első rajthely után, a versenyt végig vezetve nyerjen, és közben övé legyen a versenyben futott leggyorsabb kör is. A Formula1.com gyűjtése alapján nézzük, Maxen kívül kiknek sikerült még ez a bravúr.

Jim Clark – 8 Grand Slam

Minden idők egyik leggyorsabb versenyzője volt Jim Clark, akivel nem egyszer fordult elő, hogy érinthetetlen volt Lotusával a versenyhétvégéken. A skót első Grand Slamjét (vagy más elnevezésben Grand Chelem) az 1962-es Brit Nagydíjon szerezte Aintree-ben, az utolsót, nyolcadikat pedig az ijesztő Nürburgringen. Vajon mennyivel növeli ezt a rekordot, ha tragikus körülmények között nem hunyt volna el egy Formula-2-es balesetben Hockenheimben 1968-ban?

Lewis Hamilton – 6 Grand Slam

Egészen 2014-ig Hamilton annak a néhány versenyzőnek a táborát erősítette, Kimi Raikkönennel vagy Alain Prosttal, akik szereztek világbajnoki címet, de a Grand Slam nem jött nekik össze. A jég végül a 2014-es Maláj Nagydíjon tört meg számára, azóta pedig már hat alkalommal ünnepelhetett Grand Slamet a hétszeres világbajnok. További két évig szerződése van a Mercedesszel, ellenben már 36 esztendős, de a teljesítményén ez még nem mutatkozott meg, így minden adott számára, hogy ezt a rekordot is megszerezze.



Alberto Ascari – 5 Grand Slam

Minden idők egyik legerősebb menetelését mutatta be Ascari 1952 és 1953 nyara között. 13 versenyen indult el, ebből 11-szer győztesként látta meg a kockás zászlót, öt alkalommal a Grand Slam is összejött neki a legendás, legyőzhetetlen Ferrari 500 volánja mögött. Az öt versenyből ráadásul három maratoni hosszúságú volt, több mint három órán keresztül tartottak.

Michael Schumacher – 5 Grand Slam

Amikor mesterhármasokról beszélünk, – pole, győzelem, leggyorsabb kör – a legendás német versenyző mindenki fülé kerekedik (22-vel vezet, a második Clarknak 11 van). Azonban ebből „csupán” ötöt váltott Grand Slamre. Az elsőt az 1994-es monacói futamon szerezte, az utolsót pedig az általa végig dominált 2004-es szezonban.

Jackie Stewart – 4 Grand Slam

Egy újabb legendás név, aki fényes pályafutása során négy alkalommal teljesített tökéletes hétvégét. A legdominánsabb egyértelműen az 1969-es francia versenyen, Clermont-Ferrand-ban elért sikere, ahol majdnem két másodperces előnnyel nyerte meg az időmérőt és egy perccel a futamot.

Ayrton Senna – 4 Grand Slam

Talán meglepő lehet, hogy a sokak által a valaha volt legtehetségesebb versenyzőnek tartott Senna „mindössze” négy alkalommal szerzett Grand Slamet. Ez jól mutatja, milyen erős mezőnyben kellett helytállnia a brazilnak. Külön érdekesség, hogy első tökéletes hétvégéjét első győzelme során szerezte, ezt rajta kívül a másik háromszoros bajnok brazil, Nelson Piquet mondhatja el magáról.

Nigel Mansell – 4 Grand Slam

Kevés versenyzőnek volt olyan különleges kapcsolata az autójával, mint Mansellnek a Williams FW14B-vel. Így tehát nem meglepő, hogy a négyből három Grand Slamet ezzel az autóval érte el 1992 világbajnoka.

Sebastian Vettel – 4 Grand Slam

A német híres volt arról Red Bull-os korszakában, hogy hajszolta a leggyorsabb köröket a versenyek legvégén, amikor már a biztos győzelem érdekében óvatosabbnak kellett volna lennie. Ez a hozzáállás egész biztosan felelős néhány ősz hajszálért Christian Horner fején, de azt eredményezte, hogy három év alatt négy alkalommal is tökéletes hétvégét zárt a négyszeres világbajnok. Ebben a domináns időszakában szerezte meg első 50 dobogóját, akkor a legfiatalabb volt, aki ezt elérte, ezt a címet vette el tőle Verstappen Ausztriában, szintén egy Red Bullban ülve.

Nelson Piquet – 3 Grand Slam

Három világbajnoki címe mellé három Grand Slamet szerzett Piquet, Sennához hasonlóan első futamgyőzelme során zárt először tökéletes hétvégét. Érdekesség, hogy a második során egy rossz rajtot követően Alan Jones átvette tőle a vezető pozíciót, de a brazil még az első kör vége előtt visszavette azt, és nem is adta ki a kezéből többet a futam során.

A két Grand Slammel rendelkezők:

Újabb három világbajnokot találunk itt, kétszer Juan-Manuel Fangio, Mika Hakkinen és Jack Brabham ért el Grand Slam győzelmet.

Az egy Grand Slam hétvégét záró versenyzők:

Itt már találunk Verstappen mellett olyanokat, aki nem nyertek Formula-1-es világbajnoki címet, de Grand Slam került a nevük mellé, valamint természetesen olyan legendákat, mint Niki Lauda.  A holland mellett 12-en kerültek fel erre a listára: Mike Hawtorn, Stirling Moss, Jo Siffert, Jacky Ickx, Clay Regazzoni, Niki Lauda, Jacques Laffite, Gilles Villeneuve, Gerhard Berger, Damon Hill, Fernando Alonso, Nico Rosberg.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: