DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Stewart nem akarja kisebbíteni Hamilton érdemeit, de…

Finomította múltkori nyilatkozatát a háromszoros F1-es világbajnok, de kitart amellett, hogy képtelenség megmondani, ki minden idők legjobb versenyző: számára továbbra is Fangio és Clark az etalon.

Lewis Hamilton a Formula-1-es Eifel Nagydíjon utolérte Michael Schumachert a győzelmi örökrangsor élén, ennek kapcsán pedig többen is kifejtették a véleményüket, hogy a britet tartják-e minden idők legjobbjának. Jackie Stewart határozottan nem: a skót legenda nem tudja egy lapon említeni a hőskor legnagyobbjaival. Hamilton részben erre is reagálva nyilatkozott úgy, hogy nem érti, miért szúrja néhány korábbi klasszis szemét a teljesítménye, s egyúttal megígérte, hogy ő sosem fogja kritizálni a jövő sztárjait.

hamilton-dppi-eifelgp



Stewart most viszont a PA hírügynökségben nyilatkozva elmondta, hogy nem is kritizálni akarta a Mercedes pilótáját, szimplán csak szerinte nem lehet összehasonlítani a különböző korszakokat: „Nem akarom kisebbíteni Lewis Hamilton érdemeit, és hihetetlenül tisztelem a teljesítményét. Ő a jelenkor legjobb pilótája. Nem akarom lehúzni őt, és csalódott vagyok, ha ő így érzi. Mit nyernék vele? 81 éves vagyok már. Egyszerűen csak megkérdeztek engem, hogy mit szólok hozzá, hogy Lewisnak lett a legtöbb futamgyőzelme valaha, s hogy ez minden idők legjobbjává teszi-e őt. Azt mondtam erre, hogy nehéz ezt megmondani.”

„Szerintem a valaha volt legnagyobb Juan Manuel Fangio, a nyomában Jim Clarkkal. De akkor is: helyes-e bárkire azt mondani, hogy minden idők legjobbja? Jobb-e Lionel Messi Pelénél vagy Sir Stanley Matthewsnál, akit a gyerekkoromban a valaha volt legjobbnak tartottak? Jobb-e Roger Federer Rod Lavernél? Különböző korszakokról beszélünk. Mondhatjuk, hogy Lewis a maga érájának a legjobbja, és ez semmiképp sem lealacsonyító vele szemben. Pokolian jó munkát végez, és emberként megvan a saját stílusa, ami különbözik Niki Laudáétól, Jackie Stewartétól, Jim Clarkétól vagy Graham Hillé.”

„Lewis eredményei fantasztikusak, de a világ legjobb autóját vezeti, és ez már így van egy ideje. Nincs semmi bajom Fangióval vagy Clarkkal, de amikor annak idején megdöntöttem a rekordjaikat, elégedett voltam. Nekem még mindig ők a hőseim, és magam fölé helyezem őket. Lewis óriási döntést hozott azzal, hogy átigazolt a McLarentől a Mercedeshez. Emelem a kalapom előtte, a megfelelő dolgot lépte meg. De jobb-e Fangiónál, aki az öt világbajnoki címét négy különböző csapattal szerezte? Vagy jobb-e Jim Clarknál, sőt akár Michael Schumachernél? Ezt egyszerűen nem tudjuk megmondani.”

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: