DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Hamilton nem jobb a hőskor nagyjainál a háromszoros bajnok szerint

Különbség van a legkiválóbb és legsikeresebb versenyzők között, mondja Jackie Stewart. Lewis Hamiltont utóbbi csoportba sorolja, az elsőben Juan Manuel Fangio és Jim Clark szerepelnek az első két helyen. Szinte igazságtalannak érzi, mekkora előnyben van honfitársa a Mercedesszel.

Karnyújtásnyira van a legfontosabb rekordok utolérésétől Lewis Hamilton: egy további megnyert versennyel Michael Schumacher 91 futamgyőzelmét, a szezon végi világbajnoki címmel pedig a német hét vb-elsőségét éri utol. Csak idő kérdése, hogy a brit statisztikailag a legsikeresebb F1-essé váljon, honfitársa, Jackie Stewart szerint azonban ettől még nem lesz ő a sport valaha volt legjobbja. 1969, 1971 és 1973 világbajnoka a sport hőskora, az első két évtized kiválóságait tartja a legtöbbre.

„Nem hiszem, hogy ez a fajta siker egyenértékű, mivel manapság 20-22 verseny van. A szememben Juan Manuel Fangio a legnagyobb versenyző, aki valaha élt, Jim Clark pedig a második, még Sennát is megelőzve. Ezek az emberek csak hatszor, nyolcszor, kilencszer versenyeztek egy évben a Formula-1-ben, mellette azonban sportautókat, GT-ket és másokat is vezettek” – érvelt Stewart az In the Fast Lane podcastben.

„A mai világbajnokságban Lewis Hamilton és a többi fő esélyes 22 versenyen szerepel, de csak a Formula-1-ben. Nem túraautóznak mellette, nem mennek GT-ben, IndyCarban, Can-Amben. A nyomás manapság kisebb. Természetesen bejárnak a gyárba és szimulátoroznak, de ez nem ugyanaz. Más világ.”



Stewart sem tud elmenni amellett, hogy Hamilton 2014 óta a mezőny legjobb autójában ül. Ezt az éveken át tartó technikai előnyt szinte igazságtalannak érzi:

„Lewis extrém jól vezet és nem hibázik. Nem kisebbíteni akarom a képességeit, de mégsem ugyanaz. Fangio is így vezetett, rendkívüli volt. Ment a Ferrarinál, aztán úgy gondolta, a Maserati jó lesz a következő évben, így átment oda. Sosem kötött egy évnél hosszabb szerződést. Ő is vezetett a Mercedes-Benznél, akikkel két bajnoki címet nyert, mivel akkoriban az övék volt a világ legjobb autója. Lewis is nagyon jó döntést hozott, amikor távozott a McLarentől és a Mercedeshez ment. Le a kalappal előtte ezért a döntésért. De hogy őszinte legyek, az autó és motor most már annyira mások fölött áll, hogy szinte igazságtalan.”

„Nem ugyanaz az eset a legjobb autóval elérni olyan eredményeket. Néha ebben rejlik a különbség a legkiválóbb és a nagyon sikeres versenyzők között” – mondta Stewart, levonva a következtetést: „Én nehezen érezném indokoltnak, hogy azt mondjam, Lewis minden idők legjobb versenyzője, ha tekintetbe vesszük, mit értek el mások.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: