DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Hamilton: Én senkit nem fogok leszólni, ha megdönti a rekordjaimat

Lewis Hamilton nem érti, egyesek miért lelik örömüket abban, hogy az ő eredményeit szapulják. A brit állítja, ő maga sohasem lesz negatív a fiatalokkal szemben, és örülni is fog, ha például Max Verstappen túlszárnyalja a rekordjait.

A brit az Eifel Nagydíjon beérte Michael Schumacher rekordnak számító 91 futamgyőzelmét, és közel van ahhoz, hogy hamarosan hetedik Formula-1-es világbajnoki címét is bezsebelje, ezzel statisztikailag a sport legsikeresebb versenyzőjévé váljon. Hamilton sok gratulációt kapott a hétvégén a paddock népétől és az F1 legendás alakjaitól, ám vannak néhányan, akik fukarkodnak az elismerő szavakkal a Mercedes pilótája irányába. Az egyik legharsányabb kritikus a háromszoros világbajnok Jackie Stewart, aki tendenciózusan igyekszik kisebbíteni honfitársa érdemeit. A nürburgringi hétvége után nyilatkozó Hamilton nem érti, miért tesznek így egyesek.

00120024_818



„Nem tudom, hogy miért, de még mindig tüske vagyok a szemükben” – utalt megnevezés nélkül néhány korábbi F1-es versenyzőre. „Talán egy napon majd túlteszik magukat rajta. Én azonban nagyon tisztelem a múlt nagyjait, még azokat is, akik folyamatosan lesújtóan beszélnek rólam. Nagyon nagyra tartom őket, mert tudom, hogy a sporttörténelem egy másik időszakában versenyeztek, és rendkívül nehéz dolguk volt. És máig ugyanakkora legendák maradtak, mint akkor voltak.”

Az F1 örökös kérdése, hogy ki lehet a valaha élt legjobb versenyző, persze ezzel nem dőlt el, és valószínűleg Hamilton visszavonulásával sem fog. A brit szerint azonban nincs is értelme erről vitázni.

„Minden sportban gyakori beszédtéma, hogy ki minden idők legjobbja, de szerintem szinte lehetetlen összehasonlítani az egyéneket. Nem is csak a különböző korok miatt, hanem azért, mert emberként is fejlődünk. Én egyáltalán nem tartom fontosnak egymás méregetését. Ami számomra fontos, az az utazás: büszke vagyok arra, hogy az itt eltöltött időm alatt mi mindenre voltam képes, mi mindenen mentem keresztül. Ezalatt rengeteg hibát is elkövettem, de ilyen az élet – mindannyian hibázunk” – mutatott rá.

„Igen, mindenképpen emlékezni fognak arra a versenyzőre, aki a legtöbb futamgyőzelemmel rendelkezik, és ez tényleg egészen rendkívüli. De tényleg az utazás a fontos, ez pedig mindenki számára más. Mindenki máshogyan intézi a dolgait, és nem hiszem, hogy van értelmi valakit amiatt leszólni, hogy ő hogyan csinálja a sajátjait.”

hamilton-verstappen

Ahogy Michael Schumachernek is szállóigévé vált mondata volt, hogy a rekordok azért vannak, hogy egy napon megdöntse őket valaki, úgy elmondása szerint Hamilton sem fog irigykedve tekinteni azokra, akik esetleg a jövőben őt igyekeznek majd túlszárnyalni. 

„Egy dolgot megígérhetek: ha 20 év múlva visszatekintek a sportra, egyetlen fiatal versenyzőt sem fogok leszólni, aki áttörést és sikereket ér el. Mert szerintem idősebb versenyzőként mindannyiunknak felelőssége, hogy fényt mutassunk és bátorítást adjunk nekik. Jönni fog ugyanis valaki, legyen az akár Max [Verstappen], akár valaki más, aki célba veszi az én rekordjaimat is. Teljesen hibás hozzáállás abban bízni, hogy nem dönti azokat meg senki. Ehelyett biztatnunk kell majd ezeket a versenyzőket, hogy a bennük lakozó teljes potenciált ki tudják aknázni. Ha pedig ez azt eredményezi, hogy felülírják a rekordjainkat, az elképesztő lesz” – zárta Hamilton.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: