DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2023. június 1. csütörtök

1950

Motoros foci, az 50-es évek technikai sportja

Szabadságharcos motorosok rúgják a gigantikus méretű golyót május 1-jén a Margit-szigeten. Mai szemmel nézve egy egészen szürreális technikai sport élte virágkorát Európa-szerte a világháború után.

részletek

Nem kaphatja Silverstone az ezredik nagydíjat

Nagy-Britannia rendezhette az első Formula-1-es nagydíjat 1950-ben, az ezrediket viszont a tervek ellenére nem kaphatja meg, helyette egy távol-keleti helyszínen lesz az óriási jubileum.

részletek

Retro – F1-es győztes a 19. századból

1926-ban indult első nagydíján, a harmincas években a nácikat tette büszkévé, hogy aztán 52 évesen vb-dobogós, egy évvel később pedig F1-es futamgyőztes legyen. 1898-ben ezen a napon született az "abruzzi rabló".

részletek

Retro – Aki F1-es autóval győzött a 24 óráson

Ráadásul tulajdonképpen egyedül: egy régi, de rettentő erős autó, egy mellőzött fiúgyermek és egy bagoly is fontos szerepet játszik az egyik legfurcsább Le Mans-i győzelem történetében.

részletek

Retro – Egy matuzsálemmel a Formula-1-ben

Az 1950-ben, Silverstone-ben rendezett első F1-es verseny kevésbé ismert résztvevője volt Bob Gerard, aki igazi autórégiségekkel boldogult a többiek ellen. Ráadásul még rövidlátó is volt.

részletek

Retro – Az első F1-es pilóták

2007-ben ezen a napon hunyt el az első világbajnoki futam utolsó résztvevője – ennek kapcsán most felidézzük, kik vettek részt ezen a versenyen, s milyen sors jutott ezt követően a Formula-1 úttörőinek.

részletek

Retro – Aki egyedül nyerte meg a 24 órást

Ott volt az első F1-es bajnoki futamon, nagydíjakat nyert, gyakorlatilag egyedül verte meg a mezőnyt egy Le Mans-on, bábáskodott egy legendás pálya születésénél – mégis alig ismerik e francia nagyság nevét.

részletek

Retro – A Formula-1 első nagy tömegbalesete

Ezen a napon rendezték az F1-es világbajnokság történetének második versenyét, az 1950-es Monacói Nagydíjat: hullám okozta tömegbaleset, 53 éves induló, az első Ferrari-dobogó, pontszerző thai herceg.

részletek

Retro – Ezen a napon kezdődött el minden

1950. május 13-a az autóversenyzés történetének egyik legfontosabb napja volt: ekkor rendezték az első F1-es világbajnoki futamot. Szombaton, thai versenyzővel, királyi közönséggel, nyúlgázolással.

részletek

Elhunyt a legidősebb F1-es pilóta

97 éves korában meghalt Robert Manzon, aki mostanáig a legidősebb élő autóversenyző volt azok közül, akik valaha részt vettek F1-es futamon.

részletek

Retro – Giuseppe Farina: első az elsők között

Az F1 első világbajnoka balesetekkel tarkított karrierjét túlélte, de a sors furcsa fintoraként közúti balesetben vesztette életét. Születése évfordulóján a torinói 'Dottore' karrierjére emlékezünk.

részletek

Retro – Először avat bajnokot a Formula-1

Ma van az évfordulója annak, hogy 1950-ben véget ért az első Formula-1-es világbajnokság, méghozzá épp azon a helyszínen, ahol a száguldó cirkusz mezőnye ezen a hétvégén vendégeskedik.

részletek