DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Egyéb

Sainz és Leclerc még az őrült Belga Nagydíj alatt is sakkoztak

Sakk-őrület uralta a mezőny egy részét az idei szezon során. Különösen a Ferrari ifjú pilótáit szívta be a sport, de Mick Schumacher is sokat fejlődött egy év alatt. Elárulták, hogyan kezdődött…

A Formula-1 túlságosan is jól tudja, hogy egy Netflix-sorozat mekkora változást tud hozni a profitjára nézve. A királykategória jelenleg a Drive to Survive sikerének hátterében éli a fellendülést. Ám nem ez az egyetlen sport, amely élvezi ennek pozitív hozadékait. 2020 októberében például sláger lett a Netflixen a The Queen’s Gambit (A vezércsel), amely egy női sakkcsodagyerekről szól, aki a világ legnagyobb játékosává nőtte ki magát. A sorozat sikere után a sakk iránti érdeklődés jelentősen megugrott, a kiskereskedők sakktábla-eladásai több mint egy százalékkal nőttek, a világ egyik legnagyobb online sakkwebhelyére, a chess.com-ra pedig a szokásosnál hétszer többen regisztráltak.

De nem csak a nagyközönség fordult fokozott érdeklődéssel a sport felé 2021-ben, a sakk ugyanis a golf és a padel mellett az egyik legfőbb hobbivá lépett elő a pilóták életében. Különösen igaz ez Charles Leclercre és Carlos Sainzra, akik idén a legkomolyabban foglalkoztak a sakkal. Amellett, hogy remekeltek a pályán, valamint felhozták a Ferrarit a harmadik helyre a konstruktőri bajnokságban, a pályán kívül is jó társak lettek.

A monacói korábban is foglalkozott már a sakkal, de mivel ő és Sainz is kerestek valami elfoglaltságot a csendesebb időszakokra, amely éppen ez lett, gyorsan versenyképessé vált. „Tulajdonképpen mindig is foglalkoztam vele, már gyerekként is nagyon szerettem” – kezdte Leclerc a Motorsport.com-nak. „Azt hiszem, az év eleji médianapokon nem tudtuk, mit csináljunk. Én sakkoztam, Carlos pedig meglátott és azt mondta: rendben, letöltöm. Eléggé megőrültünk tőle az év első felében. Egymás ellen játszottunk és soha nem álltunk meg.”

Az új szenvedély különösen Sainz számára volt izgalmas. „Nagyon szeret Charles-szal sakkozni. Szerintem az első meccsen megverhettem volna, aztán feladtam. Lehet, hogy tévedek, de valószínűleg azt mondaná, hazudok…” – nevetett Norris, aki a McLarennél a spanyol csapattársa volt. „Órákig játszott Charles és ő. Addig nem is tudtam, hogy játszott azelőtt.”

Mint kiderült, a két fiatal pilóta a repülőutaktól kezdve az edzésekig, mindenhol játszottak, még az esős Belga Nagydíj kezdésének várakozási idejében is. Nem meglepő módon, mindketten versenyképessé váltak. Olyannyira, hogy az Autosport év elején készült videójában Leclerc és Sainz azon vitatkoznak, ki volt a jobb és melyikük nyert gyakrabban.



Nem a ferrarisok azonban az egyedüliek, akiket ebben az évben berántott a sakk. A Haas pilótája, Mick Schumacher szintén játszik szabadidejében, még a versenyhétvégéken is. A sakktábla a német elengedhetetlen készletének részévé vált, minden versenyre magával viszi, lehetőséget adva ezzel arra, hogy amikor tud, leüljön és játsszon, lazítson. Schumacher jellemzően Kai Schnapkával sakkozik. Ő egy fizikus, aki Michael Schumacherrel dolgozott együtt F1-es pályafutása végén, mielőtt a fiához csatlakozott a junior kategóriákban. A fiatal Haas-pilóta a ferrarisokkal még nem, Timo Glockkal azonban már lebonyolított néhány meccset.

Mint elmondta, teljesen véletlenül került kapcsolatba a sakkal. „Van otthon sakktáblánk, mindig is használtuk itt-ott, de soha nem megfelelően” – fogalmazott Schumacher. „Rajongtunk a Backgammonért Kai-jal, de elfelejtettük és abbahagytuk a játékot. Az egyetlen, amink maradt, a sakktáblánk volt, ezért sakkozni kezdtünk, majd egy ideig kevertük a kettőt. Most már többnyire csak sakkozunk. Jó móka, végig vertem őt!”

A fiatal német a sok játékot követően azon kapta magát, hogy az év előrehaladtával sokat fejlődött. Állítja, év elején a legtöbb partit elvesztette, mostanra azonban megértette a játékot és szinte mindent megnyer. Ez a fajta mentális fejlődés az az előny, amelyet Schumacher a tesztekben lát. Még májusban adott interjút a GP Racingnek, amelyben hosszasan mesélt az efféle játékok előnyeiről.

„Úgy érzem, ezek a játékok visszahozzák a fókuszt, hiszen mindig az elméddel kell bekapcsolódnod. Egy hétvége alatt mindig készen akarok állni szellemileg minden felmerülő kihívásra” – vázolta a leghasznosabb hozadékokat. 

 

Jó hír a sakk szerelmeseinek: a jövő évi, huszonhárom versenyből álló szezon minden eddiginél több időt biztosít majd a pilótáknak arra, hogy a repülőn, az utakon, illetve a paddockban eltöltött időszakot sakkozással töltsék. És ki tudja.. az F1 nem hivatalos, de egyre növekvő sakk-klubja talán hamarosan új tagokat köszönthet köreiben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: