DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
Egyéb

Ezeket a kérdéseket gondold át, ha fül- vagy fejhallgatót vennél

Ha szétnézel az interneten, megannyi fül- és fejhallgató közül választhatsz. Miként lehet ezek közül eldönteni, hogy melyik a legjobb választás a számodra?

Vajon egy vezeték nélküli fejhallgató az, ami maximálisan kielégítheti az igényeidet, vagy érdemes inkább egy hagyományos vezetékes fülhallgatóban gondolkodni? A következőkben végigvesszük a fül- és fejhallgatók főbb típusait, valamint rávilágítunk néhány olyan aspektusra, amely alapján könnyebb lesz a döntést meghozni.

Sportoláshoz ideálisak az earbuds típusú fülhallgatók

Ezen fülhallgatók a hallójárat bejáratához illeszkednek. Sportoláshoz jó döntés lehet ilyen típusú terméket keresni, és célszerű vízálló modellt választani, így ugyanis sem egy hirtelen jött zápor, sem az izzadság nem tudja egykönnyen tönkretenni az ilyen eszközöket.

gearup.hu - 2024 április - LinkMarketing - 3



Sokan az earbuds nagy hátrányaként tartják számon azt, hogy más fülhallgatókhoz képest több külső zajt enged be. Ha azonban a természetben vagy a városban futsz vagy sportolsz, akkor ez még jól is jöhet, hiszen könnyebben észre fogod venni, ha veszély leselkedik rád. Az ugyanakkor igaz, hogy hosszú ideig nem érdemes az e típusba tartozó fülhallgatókat hordani, mivel egy idő után nyomni kezdi a fülkagylódat.

Az in-ear típusú fülhallgatók tulajdonságairól

Ezeket közvetlenül a hallójáratba kell illeszteni, így tehát sportoláshoz ezek a változatok is nagyszerűek bizonyos megkötésekkel. Még hosszabb távon sem fájdalmas viselni őket, köszönhetően annak, hogy a szilikon fülharangok rugalmasan tudnak illeszkedni az ember hallójáratába. A figyelmes gyártók több szilikon fülharangot adnak a csomaghoz, hogy mindenki megtalálhassa a számára legjobb méretűt.

A hallójáratba illeszthető fülhallgatók hatékonyan elnyomják a külső zajokat. Ez amennyire jól hangzik, annyira óvatosságra is kell hogy intse a szabadtéren sportolókat, mivel ezek az eszközök már-már olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, mint egy füldugó. Érdemesebb lehet inkább beltéri sportoláshoz használni az ilyen eszközöket, de például egy közösségi irodában is jól jöhet, ha szeretnénk kizárni a külső zajokat.

Kinek jók az over-ear és az on-ear fejhallgatók?

Az over-ear fejhallgatók teljes mértékig befedik a fület. Fontos, hogy győződj meg arról, hogy az adott modell a füled jelentős részét valóban befedi-e, máskülönben hosszú távon nem kényelmes viselni egy ilyen fülest. Ezen eszközöket videónézéshez szokták ajánlani, mivel nem nyomja a fület és nem mozdul el.

Az on-ear, azaz fülre illeszkedő termékek némileg kisebbek és könnyebbek is mint a fület befedő változatok, de az over-ear típusok alapvetően kényelmesebbek és hatékonyabban csökkentik a külső zajokat is. 

Mérlegelendő szempontok

A vezeték nélküli fülesek kényelmesebbek, szabadon lehet bennük mozogni, de drágábbak. Az is igaz, hogy a hangminőség tekintetében a vezetékes változatok a jobbak. Ezeket a szempontokat mindenképpen gondold át, mielőtt leteszed valamelyik modell mellett a voksodat!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: