DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
Egyéb

Prost: Utálom a Senna-filmet

2010-ben Ayrton Senna és Alain Prost kiváló versengéséről mutattak be egy filmet, ami azonban cseppet sem tetszik a négyszeres világbajnok franciának, mivel szerinte rossznak állítják be őt.

Az évtized elején elkészülő mozifilmet ugyanaz a gárda készítette, amely nemrég az F1 Netflixen vetített dokumentumfilmet, a „Drive to Survive” címűt. A Senna meg is nyerte a BAFTA egyik díjat (a Brit Film- és Televíziós Akadémia), mégpedig a legjobb dokumentumfilm kategóriában.

Az egyik legfőbb érintett, Alain Prost azonban kicsit sem lelkesedik a filmért, leginkább azért, ahogyan ábrázolják őt. Abszolút semmit nem fejteget a Sennával való barátságáról. Mint tudható, 1988-tól lettek csapattársak a McLaren-Hondánál és a hatalmas győzelmi széria magával hozta kapcsolatuk megromlását is.

Prost és Senna versengése 1993-ban, Adelaide-ben ért véget


Az első évben a brazil, a másodikban a francia bizonyult jobbnak év végén, de 1989-ben már nem voltak beszélő viszonyban. További éveken át dúlt köztük a hatalmas, többször is ütközéssel végződő csata, ám Prost utolsó versenye után, az eredményhirdetés során megtörtént a nagy kibékülés 1993-ban, Ausztráliában.

Prost nem szereti a filmet, mivel szerinte elferdíti a valóságot. „Utálom a Senna-filmet, tényleg nagyon gyűlölöm. Valami egészen fantasztikusat is alkothattak volna, de az egy más történet lenne. Nagyon nagy kár érte, hogy hosszú órák interjúadása után és ennyi ember bevonásával is csak egy ilyen dolog sült ki belőle” – panaszkodott a „Professzor” az Auto Motor und Sport című lapban.

„Végső soron engem teljesen rossznak, Sennát pedig teljesen jónak ábrázolják, ezért pedig nagy kár” – összegezte véleményét Prost. Ha a valóságot nézzük, igazából egyikük sem maradt adósa a másiknak, egészen a visszavonulásnál látott kibékülésig. Prost mindenesetre továbbra sem szakadt el a száguldó cirkusztól, évek óta a Renault főtanácsadója és így a francia istálló és motorszállító sikerét kívánja.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: