Steward
Strommer Benjamin
Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2018. május 20. vasárnap
Tereprali (TR)

Rajtra kész a Duna Aszfalt Kupa

E hétvégén a bugaci Duna Aszfalt Kupával útjára indul a hazai tereprali bajnokság. Mivel a március 24-25-én sorra kerülő viadal az autósok számára a Közép-európai Zóna Bajnokság (CEZ), a motorosok számára pedig a FIM-E Európa-bajnokság szezonnyitója is, a magyar versenyzők mellett további öt országból érkeznek indulók.

Az év első versenyét mindig nagy várakozás övezi, hiszen a pilóták (vagy legalábbis többségük) több hónapja nem versenyzett, s ilyenkor a nevezési lista mindig rejt meglepetéseket – ilyen például, hogy ismét az autósok között, a BMW X6RR volánjánál láthatjuk a tavaly kamionnal versenyző háromszoros magyar bajnokot, Fazekas Károlyt. De nem csupán ő lehet komoly esélyes: Lónyai Pál és Horn Albert Porsche Macanja nem csupán külsőleg igen látványos jelenség, de – mint azt tavaly számos Világkupa-futamon is bizonyította – rendkívül gyors is, így a párostól bármikor számítani lehet kiugró eredményre.

170323-duna-aszfalt-kupa1

Az autós kategória tavalyi győztesei, a lengyel Marcin Lukaszewski – Magdalena Duhanik páros is izgatottan készül a szezonnyitóra. „Bugacnak különleges helye van az emlékeink között. Tavaly győzelemmel kezdtük itt a szezont, így nagyon fontos verseny számunkra. A magyar versenyek nagyon jól szervezettek, sok nézői pont van, ami fontos, mert ettől lesz jó hangulata a futamoknak. A pályák gyorsak, de vannak technikás részek is, ami a nézők és a versenyzők számára egyaránt öröm – itt megmutathatod a képességeidet, és teljes koncentrációra van szükség. Szeretem az olyan versenyeket, mint a Duna Aszfalt Kupa, így egyetlen céllal megyünk: a lehető legjobb eredményt szeretnénk elérni” – mondta el Lukaszewski. „Magyarországon versenyezni mindig különleges számunkra, ugyanis a szervezők mindent megtesznek, hogy a pályák, a hangulat és maga a verseny is a lehető legjobb legyen. Az elmúlt évekből már ismerjük ezt a versenyt, de ez semmit nem jelent, ugyanolyan elszántsággal és koncentrációval készülünk, mint mindig. Tudjuk, hogy a magyar szurkolók figyelnek minket, és nem szeretnénk csalódást okozni!” – tette hozzá navigátora.

Ismét láthatjuk a magyar pályákon a cseh Zdenek Porizeket és Ford F-150-esét, melyről tudva lévő, hogy bivalyerős, jókedélyű pilótája pedig nem szokott spórolni a gázadással. És ha már a Fordoknál tartunk, szerepel a nevezési listán a Fodor Imre – Mesterházi Márk kettős is, mégpedig egy igazi különlegességgel, a Ford Ranger Dakarral. Először versenyez Magyarországon a tavalyi lengyel bajnoki ötödik helyezett Zbigniew Jasiewicz egy Chevy Trailblazerrel, illetve honfitársa, Dariusz Jedlinski egy különleges BMW-vel.

170323-duna-aszfalt-kupa2

A T2-esek között ott találjuk a lengyel Tomas Piecet illetve Lukasz Lechowicz-ot, akik rendszeres résztvevői a Duna Aszfalt Kupának és a többi magyar versenynek. A T3-as kategóriában Bugacon debütál a vadonatúj fejlesztésű Yamaha Garilla. A TH kategóriában Szőke Nikolett Kapitány Dorottya navigátoraként tér vissza a pályára. Bár a verseny egyetlen hölgy párosának célja valószínűleg a győzelem, Jobbágy Ákosékban vagy a lengyel Mariusz Wiatrban kemény ellenfelekre találhatnak.

170323-duna-aszfalt-kupa3

A motorosok között a Dakar óta először láthatjuk Horváth Lajost, azaz Lallert. „Ez az első versenyem a Dakar óta, nagyon várom már, hogy újra motorra ülhessek. A motorom ugyan már két hete megérkezett a Dakarról, viszont kisebb-nagyobb sérülésekkel, így rengeteg dolgot cserélni kell rajta. Várom a rajtot, nagyon mennék már a motorral!” – nyilatkozta Laller.

A Duna Aszfalt Kupa péntek délután az átvételekkel veszi kezdetét, ezt követi a rajtceremónia, amelyre Kecskeméten kerül sor. Szombaton reggel Bugacon rajtol el a mezőny az első 110 kilométeres szelektíven, amelyet a nap folyamán még két kör követ ugyanezen a pályán. A szelektívek között a versenyzők visszatérnek a bugaci Táltos Lovaspanziónál kialakított szervizparkba, ahol valamivel délelőtt 10 óra után illetve 13 óra körül az érdeklődők is megfigyelhetik a csapatok munkáját, találkozhatnak a versenyzőkkel. A díjkiosztóra 19 órakor kerül sor, szintén a Táltos Lovaspanziónál.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?