DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Tereprali (TR)

Magyar siker a Riverside Baján

Nyolcadik alkalommal rendezték meg a Közép-Európai Zóna Bajnokság és a Nyílt Magyar Tereprali Bajnokság második futamát, a Riverside Baját.

Az idei Riverside Baján több korábbi győztes is ott volt a rajtnál. A cseh Miroslav Zapletal zsinórban ötödik győzelméért szállt harcba, míg a motorosoknál ketten triplázhattak volna: az elmúlt két versenyen (2021 és 2022) diadalmaskodó szlovák Bodor Róbert, illetve az első három viadalból kettőt (2014 és 2017) megnyerő Hodola Richárd.

Az autósok csatájában szép magyar siker született: az élen az első bajnoki futamot megnyerő páros, Csucsu és Mesterházy Márk végzett három szakaszt megnyerve, mögöttük 1:46 perces hátránnyal a lengyel Karol Lenkiewicz, Tomasz Janik kettős zárt a második helyen. Harmadikként a viadal korábbi négyszeres bajnoka, a Miroslav Zapletal, Marek Sykora duó futott be, ők 7:09 perccel maradtak el a győztestől.

B51K1193



„Tavaly ismerkedtem meg a terepralival, és azt már a tanulóévemben éreztem, hogy kellő munkát belefektetve eredményeket is elérhetek. Idén egy 2019-es Toyota Hiluxszal indulunk az Európa-bajnokságon és a magyar bajnokságban, és eddig álomszerű az idényünk. Egyre jobban megszokom a versenyautót, képes vagyok kihozni belőle a maximumot. Fehérvár után itt is nyerni tudtam, ráadásul ezúttal azt a Zapletalt sikerült legyőznöm életemben először, aki itt szinte verhetetlennek számított. Ő már akkor klasszis pilóta volt, amikor én édesapám versenyautóján az ablakot tisztítottam a szakaszok között. Ilyen rajtra nem számítottam, de most már ki merem mondani, idén szeretném megnyerni a magyar bajnokságot” – nyilatkozta Csucsu, aki az Eb-n is helyt állt, egy 8. hellyel kezdte meg a sorozatot.

A motorosoknál végül összejött a triplázás, ugyanis zsinórban harmadik alkalommal nyert a szlovák Bodor Róbert. A második helyen a végig egyenletes teljesítményt nyújtó honfitársa, Jozef Král végzett (+20:11 perc), míg a harmadik helyre Lukács Ákos Tamás ért oda, aki 8,8 másodpercet kapott az előtte végzett versenyzőtől. Hodola Richárd az első napon különversenyt vívott Bodorral – mindketten nyertek egy-egy szakaszt, és 10 másodpercen belüli volt a különbség kettejük között –, ám kénytelen volt feladni a viadalt.

RIVE0015b

A quadosoknál a végig fantasztikus tempót diktáló szlovák Juraj Varga végzett az élen, előnye a célban 15:16 perc volt Nyaka Zoltán előtt, mögötte Kanyó Bence ért fel a dobogó harmadik fokára.

A Riverside Baja főszervezője, Garamvölgyi Zoltán szerint igazi terepraliünnep volt Pápocon és környékén, amit a remek időjárás is kiemelte. Valamennyi kategóriában éles csaták folytak a helyezésekért, így a kilátogató nézők szinte mindent láthattak a saját szemükkel, ami a sportág sava és borsa.

RIVE0197b

„Pápoc ismét bizonyított, de a Riverside Baja egy új, élvezhetőbb arcát adta. A verseny rendezőjeként először is nagy köszönetet szeretnék mondani a pápoci, a kemenesmagasi, a vönöcki és a szergényi lakosoknak, hogy türelmesen elviselték az általunk okozott kisebb-nagyobb kellemetlenségeket. Versenyzőként azért láttam, hogy helyenként nagyon meglepő számban, sokan szurkoltak is nekünk a pálya szélén. Terepraliünnep volt Pápocon és ezt a gyönyörű időjárás még inkább kiemelte. A pálya nyomvonala folyamatosan változó útfelületeket biztosított és hiába is volt olyan rész, amelyet akár hét alkalommal is érintettünk, mindig volt benne változatosság. Minden kategóriában szoros csaták alakultak és állandóan változott a sorrend, de talán ami legjobban boldoggá tett a hétvégén, hogy a Challenge kategóriának kisebb szabálymódosításokkal sikerült igazán érdekessé, izgalmassá tennünk a versenyét és azzal együtt, hogy mindannyian célba értek, az első két helyről több mint kétszáz kilométer után mindössze két másodperc döntött” – fogalmazott a főszervező.

A quadosoknál sajnos egy baleset is borzolta a kedélyeket, a verseny harmadik helyén álló Kristyna Vanková az utolsó szakaszon egy elég nehezen menthető részen ütközött, de a rescue csapat és az orvosok hamar ellátták és a mentőig szállították: „Tegnap sikerült beszélnem vele. Már Csehországban, az otthonában lábadozik. Nagyobb zúzódásokkal megúszta a kislány, és ahogy én ismerem őt, a következő versenyen már ismét a quadja nyergében fog száguldozni a srácok között. Ezúton is kívánok neki kisebb fájdalmakat, és mielőbbi teljes felépülést” – tette hozzá Garamvölgyi Zoltán.

A Nyílt Magyar Tereprali Bajnokság harmadik futamát, a Baja Satu Marét június 9. és 11. között rendezik Nagykárolyban.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: