DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Tereprali

Hogyan nyerheti meg Loeb a Dakar Ralit?

A második Dakarján induló kilencszeres ralivilágbajnok rávilágított, hogyan tudná megfogni a versenyen előtte álló peugeot-s csapattársát, Stephane Peterhanselt.

Két szakasszal a vége előtt Stephane Peterhansel öt perc ötven másodperces előnnyel várhatja a folytatást márkatársa, Sebastien Loeb előtt a 38. Dakar Ralin. Csapattársuk, a harmadik helyen álló Cyril Despres még lőtávolban van 25 perces lemaradással, a toyotás Nani Roma lemaradása azonban már egy óra fülé rúg, így nem kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy kijelentsük: a 2017-es Dakart is egy Peugeot fogja nyerni. Hatalmas balszerencse kellene ugyanis ahhoz, hogy más érjen célba elsőként Buenos Airesben – Sebastien Loeb viszont éppen ebben reménykedik, mondván, problémák nélkül Peterhansel megfoghatatlan.



„Erre számítok, még ha néhány úton nagyon sok időt tudok rajta hozni” – idézte Loeböt a Motorsport.com. „Problémák nélkül lehetetlen lesz megfogni, de meg fogjuk próbálni.” Loeb a csütörtöki napot éllovasként kezdte, ám a szelektív elején sok időt veszített el. „Háromszor vagy négyszer is eltévedtünk egy völgyben, ahol két kilométernyi nagyon kemény szakaszt kellett megtennünk. Visszajöttük, eltévedtünk, visszajöttünk, aztán megint rossz irányba indultunk el.”

„Nagyon trükkös volt, egyáltalán nem örültem neki. Több esetben rettentően szűk utakon kell áthaladnunk az autónkkal, ami lehetetlen.” Amikor arról kérdezték a franciát, hogy ő és navigátora Daniel Elena ideges lett-e az autóban a problémák miatt, így válaszolt: „igen, hiszen láttuk, hányszor tévedtünk el. A következő szakaszból megpróbáltam kihozni a legtöbbet, úgy vélem, remekül teljesítettünk, és itt vagyunk, úgyhogy ez a legfontosabb.”

A Peugeot másik versenyzője, Cyril Despres korábban még szakaszgyőzelemre is esélyesnek tűnt, de ő is lemaradt csapattársaitól. „Gyorsabbak voltak” – mondta a francia. „A légkondícionáló tönkrement az autómban, nekem pedig kezdett egyre jobban melegem lenni. Egyszerűen nem találtam a ritmust. Sebastian, aki az élen kezdte a napot, eltévedt, így meg tudtuk előzni őt. Nagyon nagy tempót diktált, ezért nem tudtuk tartani vele a lépést.” Despres szerint társai drámája nélkül nem tud győzelmi pozícióba kerülni, de tudja, hogy még nincs vége a versenynek. „Már veszítettem el Dakart a célhoz közel, ahogyan nyertem is így, ezért még semmi sincs eldöntve."

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: