DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Retro

Eltűntek a brazilok a Formula-1-ből

Jövőre könnyen előfordulhat, hogy egyetlen brazil pilóta sem képviseli hazáját az F1-ben. Az ország, amely Fittipaldit, Piquet-t és Sennát is adta a száguldó cirkusznak, teljesen eltűnhet a sorozatból.

Brazília a harmadik legeredményesebb nemzet a száguldó cirkuszban, összesen 101 futamgyőzelmet számlálhat a hat pilóta, akik közül öten is több, mint tíz alkalommal futottak át elsőként a célvonalon. Hárman világbajnokok is lettek, ráadásul mindegyikük többször is átélhette a különleges örömöt.

A dél-amerikai ország egyetlen egyszeres futamgyőztese Carlos Pace, aki sajnos tragikus repülőbalesete okán fájdalmasan korán távozott az élők sorából 1977-ben. Két évvel korábban éppen hazai nagydíját nyerte meg. Az első brazil világbajnok a Pacéval egy korosztályt képviselő Emerson Fittipaldi, kétszer is a csúcsra ért, 1972-ben és 1974-ben. Több is lehetett volna, de kockázatos döntést hozott és a Fittipaldi családi vállalkozás révén a Copersucar-Fittipaldi istállóhoz szerződött, ahol a sikerek elkerülték, egészen 1980-ig húzta, majd beleunt az esélytelenségbe és az IndyCarban folytatta. Rendkívül későn vonult vissza, 1996-ban, 49 évesen, akkor is egy súlyos baleset miatt.



Az egyetlen még aktív F1-es pilóta, Felipe Massa tizenegy győzelmet számlálhat és néhány másodperc hiányzott csak 2008-as bajnoki címéhez, de végül Lewis Hamilton az utolsó pillanatban elorozta előle. Bármilyen furcsa, az ominózus, 2008-as Brazil Nagydíj pályafutása utolsó győzelme. Sok szakértő szerint a 2009-es, hungaroringi súlyos fejsérüléssel járó szerencsétlen balesete törte ketté a tehetséges brazil karrierjét, utána már sosem volt olyan gyors, mint fejsérülése előtt. 11 győzelmét mindössze három szezonban (2006, 2007, 2008) szerezte és évek óta elkerülik a sikerek.

Rubens Barrichello szintén tizenegy alkalommal állhatott a dobogó tetejére. Hosszasan kellett várnia első sikerére, 1993-ban kezdte karrierjét, ám a kockás zászló először 2000-ben intette le elsőként, már a Ferrari pilótájaként. Barrichello elképesztő tehetségként érkezett a Formula-1-be és Senna utódjának tartották. Végül azonban az egyik leghíresebb második számú pilóta lett belőle Michael Schumacher mellett. Bár a Formula-1-et már 2011-ben elhagyta, mégis ő szerezte az eddigi utolsó brazil győzelmet, 2009-ben, Monzában.

Nelson Piquet szélvészgyors pilótaként vált ismertté, háromszor is a csúcsra ért, 1981-ben, 1983-ban és 1987-ben, méghozzá három különböző motorral, Forddal, BMW-vel, végül Hondával. Még pályafutása utolsó éveiben is versenyképes volt, közel negyven évesen 1990-ben két versenyt, visszavonulása esztendejében pedig még egy nagydíjat nyert a közepesen gyors Benetton-Forddal. Összesen huszonhárom sikert ért el, ezzel Brazília második legeredményesebb pilótája.

Nála többször csak a legendás Ayrton Senna ünnepelhetett a dobogó tetején, összesen 41 alkalommal, ez három világbajnoki címre volt elég, mielőtt 1994-ben halálos balesetet szenvedett. Szakértők szerint legalább öt bajnoki győzelem volt a brazilban. Sosem tudjuk meg, mire ment volna az akkoriban felemelkedő Michael Schumacher ellen, de a pilóták között végzett szavazáson hosszú évekkel később is Ayrton Sennát nevezték meg messze a legtöbben minden idők leggyorsabb Formula-1-es pilótájának.

Felipe Massa visszavonul 2017 végén a száguldó cirkuszból, így könnyen előfordulhat, hogy hosszú évtizedek óta először brazil pilóta nélkül indul el egy szezon.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: